Vocht in huis

Vocht kan in allerlei ongewenste vormen boven komen in je huis en leiden tot vervelende problemen.

 • Schade aan je meubels, vloer en behang/stucwerk.
 • Schimmelvorming op de vloer en/of muur
 • Gezondheidsschade in de vorm van hoofdpijn en luchtwegklachten.


Laat onze vochtspecialist vrijblijvend een gratis analyse doen bij jou thuis om het probleem te achterhalen.

Gratis analyse
Man kijkt met vergrootglas naar een miniatuurhuis

Bestrijd vocht in huis definitief met de Nr. 1 vochtspecialist in Europa

 • Tot 30 jaar garantie
 • Meer dan 65 jaar ervaring
 • Vaste prijs
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap in definitieve vochtbestrijding is een gedetailleerde en uitgebreide analyse van het vochtprobleem. Die vochtanalyse voeren we altijd gratis aan huis uit. 
 

 1. Vraag online een gratis analyse van je vochtprobleem aan

 2. We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

 3. Onze vochtspecialist komt langs en analyseert het vochtprobleem 

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de vochtbehandeling

Beperk vocht in huis

Wat kan je zelf doen om vocht in huis te verminderen? Hier geven wij je een aantal tips waarmee je vocht in huis te lijf kan gaan. Ben je al bezig met onderstaande tips maar heeft het geen effect? Dan heeft het probleem misschien een dieper liggende oorzaak.

 • Laat het niet ‘te’ koud worden binnen, zet je thermostaat niet onder de 15 graden Celsius.
 • Is je woning goed geïsoleerd? Als je woning warm is, is er minder kans op condensatie.
 • Ventileer minimaal een half uur per dag, in elke ruimte.
 • Ventileer een beetje extra na een feestje en wanneer er veel mensen in huis zijn geweest.
 • Droog je de was binnen? Lucht die ruimte dan extra tijdens het drogen of droog de was buiten als het weer dit toe laat.
 • Droog jouw douche of bad af na het douchen. Doe dit met een trekker of doek zodat de grootste hoeveelheid water verdwijnt in het putje en niet verdampt.
 • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan. Dit is niet alleen belangrijk voor vochtvermindering in huis maar ook voor vermindering van fijnstof in huis.
 • Zet je mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Heb je geen mechanische ventilatie maar ben je wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze luchtbehandeling opties.
Hoek van een kamer met schimmel op de muur.

Vocht in huis herkennen

Je kan vocht in huis herkennen aan een aantal gevolgen. Herken je één of meer van de volgende punten in jouw woning? Ga dan aan de slag met bovenstaande tips of neem contact met ons op voor een vrijblijvende gratis analyse door één van onze vochtspecialisten.

 • Een muffe geur
 • Je was droogt niet snel meer
 • Het stucwerk of behang laat los van je muren
 • Heb je een houten vloer? Deze kan kromtrekken door vocht
 • Schimmel of vochtplekken op de muur of vloer
 • Je energieverbruik is hoger
 • Condens aan de binnenkant van de ramen
 • Zilvervisjes en/of pissebedden komen ook op vocht af. Zie je veel van deze beestjes, ga dan op onderzoek uit

Oorzaken van vocht

Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben. De grootste oorzaak is onvoldoende ventilatie. Het is belangrijk je huis regelmatig te ventileren, daarmee pak je al veel problemen aan. Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddeld gezin met dagelijkse bezigheden zo’n 10 liter vocht produceert?

Vaak zien we deze activiteiten terug in condensatie in huis. Condensatie ontstaat over het algemeen door de activiteiten van het gezin in combinatie met slecht ventileren.

Een andere veel voorkomende oorzaak is optrekkend vocht. Heel veel huishoudens hebben last van optrekkend vocht in de muren of vloer. Optrekkend vocht ontstaat door het ontbreken of het slecht werken van een waterkerende laag in je fundering of muur.

Uiteraard kunnen vochtproblemen ook ontstaan door lekkages.

Kelder met een laag water op de grond.

Gevolgen van vocht in huis

De gevolgen van vocht in je huis zijn tweeledig. Enerzijds zijn er de gevolgen voor je woning in de vorm van schade. Anderzijds veroorzaakt vocht ook negatieve gevolgen voor je gezondheid.

Vocht kan schimmel veroorzaken wat verwijderd dient te worden. Zoals eerder al vernoemd kan het ook schade aan de muur opleveren in de vorm van kapot/loslatend stucwerk of behang. Ook kan het schaden opleveren aan je houten vloer en/of trap. Deze kunnen kromtrekken of zelfs gaan rotten. Tot slot kunnen er vochtplekken ontstaan die niet of nauwelijks wegtrekken na het oplossen van het vochtprobleem.

Voor je gezondheid kan het blijvende gevolgen veroorzaken. Wanneer je al een allergie of overgevoeligheid hebt, kan een vochtig huis de symptomen verergeren. Denk bijvoorbeeld aan huismijt en pollen, beide zijn vaak aanwezig bij slecht geventileerde en vochtige huizen. Daarnaast kost het ons lichaam veel energie om ons te weren tegen de gevolgen van een vochtig huis. Hierdoor werkt ons immuunsysteem minder goed en zijn we kwetsbaar. Hier ontstaat een vicieuze cirkel. Wanneer er door vocht schimmel ontstaat, zijn er nog meer negatieve gevolgen voor je gezondheid. Je kan namelijk ziek worden van de blootstelling aan schimmels. Lees hier meer over op onze pagina over schimmel in huis.

Oplossingen voor vocht in huis

Helpen de bovenstaande tips niet of onvoldoende? Dan heeft je vochtprobleem mogelijk een dieper liggende oorzaak. Wij zijn vochtspecialist en helpen je graag met de juiste oplossing op maat. Daarmee verdwijnt je vochtprobleem volledig. De juiste oplossing begint bij een analyse om in kaart te brengen wat precies de oorzaak is. Wanneer we de oorzaak hebben gevonden kiezen we voor een aanpak op maat om het probleem tot in de kern op te lossen. We kiezen dus niet voor een symptoombestrijding maar voor een effectieve en doeltreffende oplossing die jarenlang mee gaat. Als vochtspecialist bieden we dan ook 30 jaar garantie op onze oplossingen.

Wilt u meer lezen over onze verschillende aanpakken? Neem een kijkje op onze vochtbestrijding in huis pagina, hier vind je meer informatie. Ook kan je direct vrijblijvend een analyse aanvragen.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading