Salpeter op de muren?
Wat is salpeter?
Salpeter, ook wel "steenzout" genoemd, is een witte aanslag die aangetroffen kan worden op muren van beton, betonblokken of stenen.
Vochtige zouten verliezen in aanraking met lucht veel water en worden omgezet in poeder. Het is in feite kaliumnitraat, een bestanddeel van mineraalzout, wat een teken is van de aanwezigheid van vocht in de muren van een gebouw.
Reken op Murprotec om salpeter voorgoed te verwijderen
- Tot 30 jaar garantie
- Meer dan 65 jaar ervaring
- Vaste prijs
- Persoonlijke service
Hoe gaan we te werk?
De eerste stap in definitieve bestrijding van salpeter is een gedetailleerde en uitgebreide vochtanalyse. Die analyse voeren we altijd gratis aan huis uit.
-
Vraag online een gratis vochtanalyse aan
-
We bellen je zo snel mogelijk om een afspraak te maken
-
Onze vochtspecialist komt langs en analyseert het vochtprobleem
-
Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de behandeling van salpeter
Hoe herken je salpeter?
Zie je een witte waas op je gevel, binnenmuren of keldermuren? Dan heb je waarschijnlijk te maken met salpeter of salpeterzuur én een hardnekkig vochtprobleem.
Let op deze kenmerken om salpeter te herkennen:
- Een witte of grijze harige aanslag
- Groeiende vochtplekken
- Afbladderende verf
- Loslatend behang
- Meestal onderaan de muren
- Makkelijke doelwitten: cement, beton en baksteen
De witte aanslag is enkel wat je met het blote oog kan zien. Onder de vlekken heeft het salpeterzuur zich echter verspreid over de muren, waar het steeds meer vocht aantrekt en schade aanricht.
Als je eenmaal salpeter op je muren hebt, is het moeilijk om ervan af te komen. Met de hulp van de specialisten van Murprotec kun je het vochtprobleem definitief oplossen.
Wat is de oorzaak van salpeter op de muren?
Salpeter begint in de eerste plaats bij een vochtprobleem. Minerale zouten, die aanwezig zijn in grond- en regenwater, dringen je muren binnen, met optrekkend vocht als gevolg. Door het contact met kaliumcarbonaat dat in bouwmaterialen en voeg- en metselwerk zit, ontstaat een chemische reactie. Voeg daar nog zuurstof aan toe, en je krijgt salpetervlekken op de muren.
Een grondige analyse en de behandeling van het vochtprobleem is daarbij noodzakelijk om te voorkomen dat de salpeter terugkeert. Reken op de ervaring van Murprotec om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Salpeter verwijderen? Vertrouw op Murprotec.
Gratis analyse
Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.
Voorstel op maat
Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.
Projectleider
Onze projectleider komt langs om alles dubbel te checken en met je te overlopen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.
Vochtbehandeling
Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.
Vertrouw op Murprotec om een betrouwbare en correcte analyse te maken van je vochtprobleem – helemaal gratis. Zo ben je altijd zeker van een definitieve oplossing van elk vochtprobleem. Dat beloven we met onze kwaliteitsgarantie.
Hoe kun je salpeter verwijderen?
Zodra er salpetervlekken op de muren of het plafond verschijnen, is het duidelijk dat het om een ernstig vochtprobleem gaat. Zolang dat vochtprobleem niet aangepakt wordt, zal de witte aanslag telkens terugkomen. Je kunt de zichtbare salpeter verwijderen door het schoon te maken, maar om het probleem daadwerkelijk te behandelen, is het inroepen van deskundige hulp van essentieel belang.
Salpeter kan door metselwerk heen dringen. Zo kunnen de aggressievere vormen die kalium bevatten funderingen en wandbekledingen beschadigen. Bovendien trekt dit element vocht aan. De muren worden hierdoor steeds vochtiger. Een professionele vochtanalyse brengt aan het licht wat de oorzaak is van het salpeterprobleem en hoe de zoutaanslag kan verwijderd en vermeden kan worden.
Hoe kun je salpeter verwijderen van bakstenen?
De salpeter kan evengoed op muren van baksteen voorkomen. Als dat bij jou het geval is, is de vraag: hoe kan salpeter van bakstenen worden verwijderd?
Alleen als de bakstenen in de buitenmuur van goede kwaliteit zijn en de aanslag niet te dik is, zorgt de regen ervoor dat de salpeter binnen twee jaar vanzelf verdwijnt.
Je kunt er beter voor kiezen om de hulp van een professional in te schakelen om het probleem zo doeltreffend mogelijk aan te kunnen pakken. De specialisten van Murprotec hebben de ervaring om je muren effectief te behandelen zodat de salpeter niet meer terugkomt. Als je muren al behoorlijk door salpeter zijn aangetast, zijn er curatieve behandelingen nodig.
Drainage, isoleren, injectie van polymeriserende producten, het drogen van de muren ... maken deel uit van de verschillende behandelingsmethoden die tegen salpeter worden ingezet.
Kun je salpeter zelf verwijderen?
Door de aangetaste muren of gevel grondig schoon te maken, kan je zelf salpeter verwijderen. Hiervoor zul je eerst de afwerkingslagen zoals behang of stucwerk moeten verwijderen. Daarna kun je aan de slag met een aantal huismiddeltjes om salpeter te verwijderen.
Salpeter verwijderen van het oppervlak is mogelijk. Hoe kunnen salpeterplekken worden schoongemaakt? Op welke manieren kun je van de witachtige aanslag afkomen (maar niet definitief!)?
- Gebruik een harde borstel, warm water en Marseille-zeepvlokken
- Gebruik 10 liter water en 500 gram suiker
- Gebruik chloorwater
- Gebruik 10 liter water en 1 deel zoutzuur
- Gebruik sulfaminezuur
- Gebruik een schuurmachine
- Gebruik kalk en breng een klassieke kalklaag aan op de muur
Door de salpetervlekken weg te poetsen, los je het probleem slechts tijdelijk op. Als de vochtproblemen in de muren niet behandeld worden, zal de salpeter terugkeren.
Waarom moet je salpeter verwijderen?
Als er eenmaal er salpeter op je muren verschijnt, weet je dat er al een lange tijd een vochtprobleem in je huis sluimert. Dat vochtprobleem zal nu alleen maar erger worden. De hygroscopische zouten in salpeter trekken namelijk nog meer vocht aan, waardoor je muren steeds natter worden. Je komt in een vicieuze cirkel terecht.
Om extra vochtproblemen en schimmels te voorkomen, en je gezondheid en je huis te beschermen, kun je maar beter meteen in actie komen zodra je salpeter opmerkt.
Hoe kan Murprotec salpeter verwijderen
Gevolgen van salpeter
Salpeter brengt veel risico's met zich mee. Daarom is het belangrijk om salpeter te behandelen zodra het verschijnt. Wat zijn de gevolgen van salpeter voor je woning?
Gevolgen van salpeter voor je woning
Salpeter kan een heleboel gevolgen hebben voor je huis. Zo kunnen de mineraalzouten op je binnen- en buitenmuren zorgen voor verschillende problemen in je woning:
- Een esthetisch probleem: de gevels die getekend worden door salpeter (witachtige of grijsachtige aanslag) verliezen in esthetisch opzicht veel waarde.
- Waardedaling van het gebouw: salpeter is gemakkelijk waar te nemen. Dit betekent dat de waarde van je huis behoorlijk kan dalen als je het wilt verkopen.
- Schade aan materialen: de mineraalzouten in de salpeter veroorzaken zware schade aan het metselwerk.
- Gezondheidsproblemen: salpeter heeft, net zoals veel schimmels, gevolgen voor de gezondheid van de bewoners.
Het kaliumnitraat in salpeter heeft grote gevolgen voor de woning. De witachtige sporen zijn slechts het topje van de ijsberg. Binnenin de muren verspreidt de salpeter zich over alle metsellagen en vernielt het materiaal. Salpeter spaart geen enkel soort materiaal.
De schade die door salpeter wordt veroorzaakt:
- Loslaten van behang
- Afbladderen van verf en alle soorten afwerklagen (plafonds ...)
- Kromtrekken van de muren
- …
Gevolgen van salpeter voor je gezondheid
Salpeter heeft gevolgen voor de gezondheid van de bewoners, zeker wanneer het samengaat met schimmelvorming. Het kan allergieën en aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken.
De risico's van salpeter voor de gezondheid:
- Irritatie van de ogen, keel of huid
- Allergieën
- Allergische hoest
- Rhinitis
- Aandoeningen van de luchtwegen
- Astma
- …
Hoe kun je salpeter voorkomen?
Salpeter kan, zoals elk vochtprobleem, worden voorkomen. Maar daarvoor moet je eerst de oorzaken ervan weten.Ontdek hoe salpeter in huis kan worden voorkomen.
Controleer de fundering om salpeter in huis te voorkomen
Salpeter wordt veroorzaakt door een capillaire werking. Om te voorkomen dat er salpeter ontstaat in huis, moet de fundering waterdicht zijn. Oude gebouwen ondervinden vaak last van optrekkend vocht. Maar ook in moderne gebouwen kunnen er problemen zijn met de waterdichtheid van de funderingen. De installatie van een waterdichte barrière kan, afhankelijk van de bouwkavel, noodzakelijk zijn.Om salpeter in huis te voorkomen, kun je een waterdichte coating op je muren aanbrengen. Deze coating, gecombineerd met een pleisterlaag, beschermt je fundering tegen vocht. De salpeter kan zich dan niet aan je muren hechten. Deze coating moet bij droog weer worden aangebracht.
Als je kelder te maken heeft met een vochtprobleem, is het aanbrengen van een waterdichte laag essentieel. De waterdichte barrière in de kelder voorkomt dat het vocht omhoogtrekt. Maar pas op, de muren in de grond worden niet beschermd.
Je woning beschermen
Om het gedeelte van de muren in de grond te beschermen, moet de grond worden gedraineerd. Voor het draineren van een stuk grond kan je het beste een specialist inschakelen.
Een verkeerd geïnstalleerde of verstopte afvoer kan namelijk vochtproblemen veroorzaken. Als de drainage slecht wordt uitgevoerd, kan de onderkant van je muren vochtig worden, met als gevolg: optrekkend vocht, salpeter, beschadiging van de materialen ...
De ventilatie in de woning verbeteren
Salpeter ontstaat door een combinatie van grondvocht en een slecht geventileerd huis. De installatie van een luchtbehandelingssysteem kan zinvol zijn om salpeter op de muren te voorkomen. Een goed, natuurlijk of mechanisch, ventilatiesysteem is essentieel voor gezonde lucht in huis.
Als je waterdichte funderingen hebt, de grond gedraineerd is en je huis over een goede ventilatie beschikt, zal er geen salpeter tevoorschijn komen.
Waar in huis komt salpeter voor?
Over het algemeen verschijnt salpeter als een duidelijke witte aanslag op de gevelstenen. Maar de minerale zouten kunnen zich ook door de muren verspreiden tot de binnenkant van je huis.
Om zich te kunnen ontwikkelen, heeft salpeter muren nodig met een hoog vochtgehalte, en die kunnen zich net zo goed in je keuken of badkamer bevinden.
Salpeter
op vochtige muren
Salpeter verschijnt op muren waar al een vochtprobleem aanwezig is.
Salpeter
in de kelder
Salpeter in de kelder is een duidelijke indicatie van vocht in de kelder.
Salpeter
in de badkamer
Salpeter in de badkamer wijst op een ernstig vochtprobleem.
Salpeter
in de keuken
Salpeter in de keuken wijst op een ernstig vochtprobleem.
Salpeter
rond de ramen
Ook rond je ramen is salpetervorming een teken van vocht.
Salpeter
op het plafond
Een plafond aangetast door salpeter betekent dat je een vochtprobleem hebt.
Salpeter
op de gevel
Salpeter verschijnt het eerst op je buitenmuren bij doorslaand vocht.
Merk je ergens anders salpeter op?
Schakel een vochtbestrijder in om een juiste diagnose te maken van je vochtprobleem.
Gratis analyseDeze artikelen zijn misschien interessant voor jou
Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, salpeter, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikelen en nuttige tips en tricks.