Wat is een vochtdetectie?
Tijdens een vochtdetectie gaat men op zoek naar de oorzaak van een vochtprobleem. Een belangrijke stap naar een vochtvrije woning, want ieder vochtprobleem heeft een specifieke oplossing. Je kunt een vochtdetectie het best laten uitvoeren door een ervaren vochtspecialist. Hij of zij heeft de nodige tools om de oorzaak van het probleem te bepalen.
Vermoed jij dat je te maken hebt met een vochtprobleem? Dan kun je om te beginnen je eigen vochtdetectie uitvoeren om het probleem te analyseren en de ernst ervan in te schatten. Gebruik daarom onze handige checklist! In slechts 7 stappen kom je te weten of je je terecht zorgen maakt.
Checklist om je eigen vochtdetectie uit te voeren
Stap 1: check je ramen
Je ramen zijn een goede plaats om te beginnen met je vochtdetectie. Slecht geïsoleerde ramen of ramen die regen laten binnensijpelen, kunnen een bron van vocht zijn. Controleer dus al je ramen op:
- Waterdruppels op het glas aan de binnenzijde
- Schimmelplekken op de vensterbank
- Beslagen tegels rond het raam
- Zwarte plekken op de muren rond het raam
Merk je één of meerdere van deze tekenen van vocht op? Dan kun je het best de hulp inroepen van een professional om nader te bepalen wat de onderliggende oorzaak is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een condensatieprobleem.
Stap 2: check hout en karton in huis
Natuurlijke materialen zijn erg goed voor de luchtkwaliteit in huis, maar ze zijn ook gevoelig voor vocht. Heb je houten meubels of kartonnen dozen in de kamer staan? Bekijk deze dan even van dichterbij. Als je last hebt van een vochtige woning, dan zullen deze materialen hier kenmerken van vertonen:
- Het hout of karton voelt klam aan
- Er zijn sporen van schimmel aanwezig
Schimmel is altijd een slecht teken. Ga na of je karton of hout klam blijft aanvoelen. Zo ja, onderneem dan verdere stappen om het vochtprobleem verder te onderzoeken en te bestrijden.
Stap 3: check je muren
Heb je alle ramen en al het hout en karton gecheckt? Neem vervolgens rustig de tijd om iedere muur in elke kamer grondig te bekijken. Vochtproblemen manifesteren zich namelijk vaak op muren, zeker wanneer het probleem veroorzaakt wordt door optrekkend vocht.
Neem je één van de volgende tekenen waar?
- Vochtplekken op de muren
- De ontwikkeling van zwarte, gele of groenachtige vlekken
- Afbladderende verf
- Klam aanvoelende muren
Dan is je huis of de kamer in kwestie zonder twijfel te vochtig.
Stap 4: check je plinten
Het volgende op onze checklist zijn de plinten. Controleer alle plinten in huis. Stel jezelf de vraag: zijn ze nog wel in goede staat? Merk je één of meerdere van de volgende zaken op:
- Loskomende plinten
- Kromtrekkende plinten
- Witte substantie op de plinten
Dit wijst mogelijk op de aanwezigheid van salpeter. Vaak zijn vochtproblemen die je onderaan de muur opmerkt te wijten aan optrekkend vocht. Maar zonder professionele vochtdiagnose kun je maar beter niets uitsluiten.
Stap 5: check de vochtige kamers in je huis
Sommige kamers in huis zijn gevoeliger voor vocht dan andere. De kelder, badkamer en keuken lopen de meeste kans. Wanneer je te maken hebt met een vochtprobleem, zullen de tekenen hier vaak het eerst zichtbaar zijn.
Vochtdiagnose in de badkamer:
- Een muffe geur
- Schimmelplekken op de muren of in voegen
- Beslagen ramen
- Vochtige binnenlucht
Vochtdiagnose in de kelder:
- Natte plekken
- Scheuren in de gevel of voegen
- Zwarte plekken op de muren
- Na een regenbui zijn de buitenmuren nog lang nat
Vochtdiagnose in de keuken:
- Muffe geur
- Schimmelvlekken op muren, ramen of het plafond
- Bolstaande keukenkasten
- Waterdruppels op de ramen
Stap 6: check de luchtvochtigheid
Soms merk je zelf dat de vochtigheid in huis niet optimaal is. Toch is het moeilijk om dit in te schatten. Wil je de luchtvochtigheidsgraad in huis nauwkeurig meten? Schaf dan een hygrometer aan.
Zet op verschillende plaatsen in huis een hygrometer of verplaats je luchtvochtigheidsmeter na een week naar een andere kamer. Zo kun je de vochtigheid in de verschillende ruimten controleren.
- Lager dan 40%*: te droge binnenlucht
- Tussen 40% en 60%: normale luchtvochtigheid
- Hoger dan 60%: te vochtige binnenlucht
* Let op! In de winter is het goed mogelijk dat de vochtigheid daalt naar minimaal 30%. Dit is een natuurlijk fenomeen, waar je je niet onmiddellijk zorgen over hoeft te maken.
Stap 7: check de temperatuur in huis
Is het altijd koud in huis? Dit kan wijzen op een vochtprobleem, maar ook isolatieproblemen zouden aan de basis kunnen liggen. Laat een professionele vochtspecialist het probleem bekijken en bepalen om welk type probleem het gaat.
Professionele analyse van je vochtprobleem
Een analyse van een vochtprobleem kun je het best laten uitvoeren door een professional. Onze Murprotec-vochtspecialisten gaan met de geschikte apparatuur aan de slag om vochtmetingen uit te voeren en de precieze oorzaak van je vochtprobleem te achterhalen. Het is de eerste stap om korte metten te maken met vocht in huis.
Hoeveel kost een professionele analyse van een vochtprobleem?
De kostprijs van een professionele analyse schommelt tussen € 125 en € 400, afhankelijk van de vochtbestrijder. Niet bij Murprotec! Iedereen heeft recht op een vochtvrije woning. Daarom biedt Murprotec iedereen een gratis analyse van je vochtprobleem. Onze vochtspecialist komt kosteloos langs om de oorzaak te bepalen en onmiddellijk verschillende oplossingen op tafel te leggen.
Ontvang je gratis analyse
Blijf niet met vocht zitten. Hoe eerder je het vochtprobleem in kaart laat brengen, hoe sneller je het kunt bestrijden. Profiteer van jouw gratis vochtanalyse.
Gratis analyse