Terug naar overzicht

Kan spouwmuurisolatie een vochtprobleem uitlokken?

26/05/2023

Een goede vraag, waar we je in dit artikel een antwoord op geven. Het is niet ongewoon dat een vochtprobleem opduikt na het isoleren van de spouwmuur. Dit fenomeen zien we wel vaker gebeuren. Maar, en dit is een grote maar: dat betekent niet dat het vochtprobleem ook veroorzaakt wordt door de spouwmuurisolatie. Het is een belangrijke nuance die vaak over het hoofd wordt gezien. We leggen je uit waarom…

Welke vochtproblemen zien we vaak verschijnen na spouwmuurisolatie? 

Het isoleren van een spouwmuur is niet rechtstreeks verantwoordelijk voor een vochtprobleem. Wat we vaak zien gebeuren, is dat mensen pas na het isoleren van de spouwmuur een vochtprobleem opmerken. Het vochtprobleem was voor het isoleren ook al aanwezig. Het grote verschil is dat het vocht toen nog weg kon en sinds de isolatie niet meer.

Iemand brengt spouwmuurisolatie aan

Dit zijn de meest voorkomende vochtproblemen wanneer een spouwmuur wordt geïsoleerd:

  • Optrekkend vocht

Soms gaat er iets fout bij de waterkering van je huis. Iedere woning heeft zo’n beschermlaag, maar deze kan beschadigd raken waardoor je muren niet langer beschermd zijn tegen grondwater. Daardoor kunnen je muren grondvocht opnemen en vochtig worden.
Meer over optrekkend vocht

  • Condensatievocht

Door je spouwmuur te isoleren wordt je woning luchtdichter. Goed luchten en ventileren is de boodschap. Zo kun je voorkomen dat vochtige lucht geen uitweg vindt.
Meer over condensatievocht

Hoe zit het met je buitenmuren?

Buitenmuren ondervinden meestal geen invloed van spouwmuurisolatie. Maar zeg nooit “nooit”. Wanner de spouwmuren geïsoleerd zijn, kan het langer duren voordat de buitenmuren droog zijn na een regenbui.  Gelukkig is dit niet altijd een vochtprobleem. We raden je aan een oogje in het zeil te houden en bij eventuele twijfel een contact op te nemen met vochtspecialist.

Hoe kun je een vochtprobleem na spouwmuurisolatie voorkomen?

Laat je huis ademen. Dat is het beste advies dat we je kunnen geven. Het is beter voor je huis en je gezondheid. Waarom zou je het dan niet doen? Gemiddeld halen we zo’n 12.960 keer per dag adem, waarvan 80% binnenshuis. Goed luchten draagt bij aan een goede gezondheid.

Spouwmuurisolatie is een goed idee voor je woning, zolang je gevel ervoor in aanmerking komt en er voldoende luchtverversing is, want een potdicht huis werkt vochtproblemen in de hand. Daarom ontwikkelden we bij Murprotec ons eigen luchtbehandelingssysteem. Dit systeem ververst de binnenlucht continu.

Gezin danst in de woonkamer

Wat zijn veelvoorkomende fouten bij spouwmuurisolatie?

Wil je voorkomen dat je problemen krijgt met je spouwmuurisolatie? Dan zijn er enkele zaken waar je extra op kunt letten voor je begint.

  • De waterkering niet controleren

Voor je je spouwmuur laat isoleren, doe je er goed aa je waterkering te laten controleren. Na verloop van tijd kan deze kleine scheurtjes vertonen waardoor je muren niet meer optimaal beschermd zijn tegen optrekkend grondvocht. Is je waterkering beschadigd? Laat dan ook een specialist nagaan of je muren al kampen met optrekkend vocht. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om je muren eerst te laten behandelen tegen vocht voor je begint met isoleren.

  • Koudebruggen hun gang laten gaan

Koudebruggen wil je absoluut vermijden. Enerzijds zorgen ze voor warmteverlies (daar gaat al je zuurverdiende geld) en anderzijds trekken ze vocht en schimmel aan. Pak ze daarom zo snel mogelijk aan.

  • Je spouwmuur niet laten reinigen

Tijdens het bouwproces van de spouwmuur treedt er wel eens vervuiling op in de spouwmuur door bijvoorbeeld cementresten of zand. Dit soort vuil kan koudebruggen veroorzaken tussen de gevel en de binnenmuur. Laat dus eerst je spouwmuur schoonmaken voor je daadwerkelijk overgaat tot het isoleren.

  • Kiezen voor een niet-gecertificeerd bedrijf

Wil je je spouwmuur isoleren? Vraag dan altijd een offerte op bij meerdere bedrijven, zodat je hun prijzen kunt vergelijken. Spouwmuurisolatie aanbrengen is geen kinderspel, dus kies voor een gecertificeerd bedrijf dat voldoet aan de technische normen.

Heb je last van een vochtprobleem?

Fouten die je wilt vermijden

Wil je zelf een vochtprobleem aanpakken? Zorg dan dat je deze 10 fouten niet maakt:

  1. De winterkoude buiten houden.
  2. Geen beroep doen op een professionele analyse van het vochtprobleem.
  3. Vochtwerende verf gebruiken als oplossing.
  4. Je woning te sterk isoleren.
  5. Te weinig luchten en ventileren.
  6. Een natte muur bedekken.
  7. Een extra laagje verf of behangpapier gebruiken om het vocht te verbergen.
  8. Uitstelgedrag vertonen.
  9. Schimmels zelf proberen te verwijderen
  10. Een vochtbestrijder zonder garantievoorwaarden inschakelen.
Lees meer over de meest gemaakte fouten

 

Vraag een gratis analyse voor je vochtprobleem aan

Merk je voor of na het plaatsen van je spouwmuurisolatie dat je te maken hebt met een vochtprobleem? Vraag dan een gratis analyse aan. Eén van onze vochtspecialisten komt bij je thuis om het probleem te analyseren en de oorzaak vast te stellen. Op basis van onze bevindingen bepalen we welke behandeling het geschiktst is. We bieden je een absolute kwaliteitsgarantie. Aan het einde van de rit is jouw vochtprobleem verleden tijd.

Gratis analyse

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading