Schimmel in huis?

Hoe herken je schimmels in huis?

Als je schimmels in huis hebt, is dat een slecht teken. Niet alleen omdat die schimmels een doorn in het oog zijn, maar vooral omdat ze in een gezonde woning niet voorkomen. Herken je een van deze tekenen van schimmels in je keuken, badkamer, slaapkamer of ergens anders in je huis?

 • Vlekken op het behang
 • Verkleurd pleisterwerk
 • Zwarte stippen op de muur en het plafond
 • Schimmels op meubels en textiel
 • Een muffe geur


Dan heb je helaas te maken met een vochtprobleem. Merk je schimmelvorming op, dan is het onderliggende vochtprobleem al ver gevorderd. Schimmels in huis kunnen veel schade aanrichten aan je woning en zijn schadelijk voor je gezondheid. Ze tasten je immuunsysteem aan waardoor je sneller ziek kunt worden.

Gratis analyse
Zwarte schimmel op een muur als gevolg van vocht in huis
 
 Al meer dan 25 jaar lossen we schimmelproblemen op met ons luchtbehandelingssysteem. De binnenlucht wordt voortdurend gezuiverd waardoor de luchtvochtigheid beter op peil blijft. 

Meer over onze luchtbehandeling

Bestrijd schimmels in huis met de nr. 1 vochtbestrijder in Europa

 • Tot 30 jaar garantie
 • Meer dan 65 jaar ervaring
 • Vaste prijs
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap om definitief af te rekenen met schimmel is een gedetailleerde en uitgebreide analyse van het onderliggende vochtprobleem. Die analyse voeren we altijd gratis aan huis uit. 

 1. Vraag online een gratis analyse aan

 2. We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken 

 3. Onze vochtspecialist komt langs en analyseert het vochtprobleem 

 4. Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de behandeling van schimmel

Welke soorten schimmels in huis bestaan er?

Helaas zijn er tal van verschillende schimmels die in ons huis kunnen voorkomen. Denk maar aan de zwarte schimmel, groene schimmels, de roze schimmel, oranje schimmel en witte schimmels. Voor je schimmels kunt verwijderen is het belangrijk om te weten met welke schimmel je te maken hebt.

 • Zwarte schimmel in huis

Zwarte schimmel is een vaak voorkomende schimmel in huizen. De zwarte schimmel is te herkennen aan de zwarte stipjes en donkere vlekken op de muren of plafonds. Zwarte schimmel ontstaat voornamelijk door een slechte ventilatie, een gebrekkige afzuiging of andere onderliggende vochtproblemen.

Bij een hoge mate van vocht in huis kan de zwarte schimmel zo'n beetje overal voorkomen. Dat de zwarte schimmel zo vaak voorkomt, betekent niet dat de schimmel niet gevaarlijk is. Integendeel, wanneer je te lang wordt blootgesteld aan zwarte schimmels zal dit gevolgen hebben voor je gezondheid.

Ook wanneer je zwarte schimmel verwijdert, dien je goed op te letten. Tref altijd de nodige voorzorgsmaatregelen. 

 • Roze schimmel in huis

De roze schimmel, ook wel serratia marcescens genoemd, is eigenlijk meer een bacterie dan een schimmel en is zeer schadelijk. De roze schimmel kan ook andere kleurschakeringen aannemen zoals, rood-roze en roze-oranje. De roze schimmel komt het vaakst voor in de badkamer en wordt getypeerd door z’n voorliefde voor natte, vochtige en donkere plaatsen. Denk daarbij vooral aan douches, badkuipen, tegelvoegen en wastafels. De gezondheidsrisico’s bij de roze schimmel zijn niet min:

 • Lucht- en urinewegeninfecties
 • Gastro-intestinale aandoeningen
 • Blaasontstekingen
 • Longontstekingen


Je kunt dus behoorlijk ziek worden door de aanwezigheid van een roze schimmel. Bovendien is de roze schimmel ook erg gevaarlijk voor huisdieren.

 • Groene schimmel in huis

Groene schimmels komen in verschillende soorten: aspergillus en cladosporium. Wat hebben deze schimmels met elkaar gemeen? Ze zijn groenkleurig en je wilt geen van alle in je huis.

 • Aspergillus

De aspergillus is een groene schimmel die vaak voorkomt in het dagelijks leven. Deze groene schimmel voedt zich met suiker en zetmeelrijk voedsel.

 • Cladosporium

De cladosporium is één van de meest voorkomende groene schimmels. Deze groene schimmel nestelt zich zowel op levend als dood plantmateriaal en is het hele jaar door aanwezig in de buitenlucht. De concentratie van de groene schimmel kan in de zomer enorme pieken ervaren. De concentratie van de schimmel binnen hangt echter af van de buitenlucht en de aanwezigheid van planten in huis.

 • Oranje schimmel in huis

De oranje schimmel verschilt enorm qua textuur van de andere schimmelsoorten. In tegenstelling tot de groene, zwarte, witte en roze schimmel heeft de oranje schimmel een slijmerige, sponsachtige consistentie. Oranje schimmels ontstaan in veel gevallen door een te hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van veel hout.
 

 • Witte schimmel in huis

De witte schimmel houdt van een natte en muffe omgeving. Planten, stof, voedsel, gipsplaten, hout, tapijt,… het zijn de favoriete plekken van de witte schimmel. Deze schimmel is moeilijk op te merken omdat hij in het begin bestaat uit hele kleine witte puntjes. De witte schimmel is haast onzichtbaar voor het blote oog. Pas na verloop van tijd merk je grotere schimmelplekken op. Na een tijd kan de witte schimmel zelfs verkleuren.

Let op! Witte schimmel verwijderen doe je niet zomaar. Zorg altijd voor de nodige voorzorgsmaatregelen. 

Wat is de oorzaak van schimmel in huis?

Waar schimmel is, is vocht. Schimmels ontstaan vaak in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan ventilatie. Is het lekker warm in huis en sluimert er een vochtprobleem in je badkamer of keuken? Heb je last van vochtige muren? Dan creëer je een ideale voedingsbodem voor schimmels in huis. Voorkom schimmels in de badkamer, keuken of andere vochtige plaatsen in huis. 

Waterdruppels op een raam door condensatie

Condensatie veroorzaakt schimmel

Wordt je huis onvoldoende gelucht en blijft het vochtig? Vooral in de badkamer en keuken zorgt condensatie voor schimmels.

Lees meer over condensatie
Een vochtige kelder

Schimmels in een vochtige kelder

Een kelder is vaak donker, vochtig en amper of niet geventileerd. De perfecte plaats voor schimmels om te groeien.

Lees meer over vocht in de kelder

Welk vochtprobleem veroorzaakt de schimmels in je huis?

Te veel vocht, een warme omgeving en slechte ventilatie. Die 3 hoofdredenen zorgen voor schimmel in je huis. Reken op Murprotec om de oorzaak van het vochtprobleem te analyseren en te behandelen, zodat je voorgoed verlost bent van schimmel in huis.

Gratis analyse

Hoe gaan we te werk?

Icoon klembord (geel)  
1

Gratis analyse

Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles dubbel te checken en met je te overlopen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Vertrouw op Murprotec om een betrouwbare en correcte analyse te maken van je vochtprobleem – helemaal gratis. Zo ben je altijd verzekerd van een definitieve oplossing voor elk vochtprobleem. Dat beloven we met onze kwaliteitsgarantie.

Hoe kun je schimmelplekken verwijderen?

Om schimmels voorgoed te laten verdwijnen, moet je eerst achterhalen welk vochtprobleem ervoor zorgt dat schimmels opduiken in je huis. Als je de oorzaak aanpakt, ben je niet alleen verlost van de lelijke schimmelvlekken, maar je voorkomt ook nieuwe schimmelvorming in de toekomst.

Schimmel op het raam, een muur of het plafond behandelen blijft dus niet bij het verwijderen van de schimmelplekken. Pas steeds op wanneer je schimmel in je badkamer, slaapkamers of andere ruimten zelf verwijdert. Schimmels bevatten schadelijke stoffen die erg ongezond zijn. 

Rond wit rooster van een luchtbehandelingssysteem

Schimmel voorkomen met luchtbehandeling

Kamp je met een condensatieprobleem? Ons luchtbehandelingssysteem haalt het overtollige vocht uit de lucht en geeft schimmels geen kans.

Lees meer overluchtbehandeling
Een muur aangetast door opstijgend vocht met onderaan gaten gemaakt om de muur te injecteren met waterwerend middel

Schimmel voorkomen door muren te injecteren

Zijn de schimmels het gevolg van optrekkend vocht? Dan lossen we het probleem op door de muren te injecteren met een vochtwerend middel.

Lees meer overmuren injecteren
Murprotec-medewerker maakt kelder waterdicht met bekuiping

Schimmel voorkomen met een waterdichte kelder

Een vochtige kelder is een goede broedplaats voor schimmels. We lossen het vochtprobleem in je kelder op en voorkomen zo schimmels.

Lees meer overkelder waterdicht maken
 

Kun je schimmel in huis zelf verwijderen?

Zodra je schimmel aantreft in huis, is het belangrijk om die te verwijderen. Je kunt zelf aan de slag met een vochtige doek en aangepaste producten of azijn, maar ga altijd veilig te werk als je schimmels wegpoetst. Door de schimmelvlekken te behandelen, verspreiden de schadelijke schimmelsporen zich namelijk nog sneller door de lucht.

Icoon waarschuwing (geel)

Minstens even belangrijk als de schimmelvlekken weghalen, is de oorzaak van de schimmel aanpakken zodat hij niet terugkomt. Een schimmelverwijderaar is géén permanente oplossing. Blijven je muren vochtig door een vochtprobleem, dan duiken de schimmels na een tijdje gewoon weer op.

Waarom moet je schimmel in huis bestrijden?

Schimmel is slecht voor de gezondheid, maar ook de gevolgen voor je huis kun je maar beter niet onderschatten. De lelijke zwarte, bruine of grijze schimmelvlekken op je muur krijg je er maar moeilijk af. Ook het houtwerk achter je muren raakt beschadigd, en een kast die tegen een muur met schimmel staat, is in een mum van tijd aangetast.

Icoon waarschuwing (geel)

Een huis waar schimmels groeien, krijgt het zwaar te verduren. Schimmels voeren namelijk een afbraakproces uit, en dat heeft ernstige gevolgen voor de structuur van je huis: betonrot en houtrot doen de dragende elementen van je huis gewoon bezwijken. 

Een vrouw maakt zich zorgen om de schimmel op het plafond.

Wat is het effect op de gezondheid van schimmel in huis? 

Ruik je die typische muffe geur in huis? Die is afkomstig van schimmel en bacteriën in de lucht. Die zijn bijzonder ongezond. Het is absoluut af te raden om veel tijd door te brengen in een huis waar schimmels groeien. De schimmelsporen die in de lucht terechtkomen, tasten je luchtwegen aan.

Meer over de effecten van schimmel op onze gezondheid

Waar in huis komen schimmels voor?

Schimmel ontstaat op vochtige, minder verwarmde en vaak donkere plaatsen in huis. Ruik je iets vreemds, maar zie je niet meteen schimmels op de muur? Controleer dan even of er achter je kasten schimmels verstopt zitten.

Merk je vochtproblemen op andere plaatsen in huis op?

Icoon muur (geel)

Schimmel
op vochtige muren

Schimmels verschijnen meestal in de hoeken van een kamer die kampt met een vochtprobleem.

Icoon kelder (geel)

Schimmel
in de kelder

Schimmels op de keldermuren zijn een teken van een vochtprobleem.

Icoon lopende douche (geel)

Schimmel
in de badkamer

Schimmels op voegen, het plafond en rond de douche wijzen op vocht in de badkamer.

Icoon dampende kookpot (geel)

Schimmel 
in de keuken

Een muf geurtje, en schimmel op muren en keukenkastjes betekenen vocht in de keuken.

Icoon raam (geel)

Schimmel
rond de ramen

Schimmel rond regelmatig beslagen ramen duidt op een vochtprobleem.  

Icoon brandende lamp (geel)

Schimmel
op het plafond

Schimmelvlekken en zwarte puntjes op het plafond moeten alarmbelletjes doen rinkelen.

Icoon huis (geel)

Aangetaste 
gevel

Bij schimmelvlekken en zwarte puntjes op het plafond moet er een alarmbel afgaan.

Merk je ergens anders schimmel op?

Schakel een vochtspecialist in om een juiste analyse te maken van je vochtprobleem.

Gratis analyse

Deze artikelen zijn misschien interessant voor jou

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding, schimmels in huis en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikelen en nuttige tips en tricks.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading