Terug naar overzicht

Hoelang moet stucwerk drogen en waarom is dat zo belangrijk?

03/05/2023

Hoelang moet stucwerk drogen? Een vraag die je jezelf ongetwijfeld stelt wanneer je aan het verbouwen bent of op het punt staat een huis te kopen of te bouwen. In deze situaties is het belangrijk om niet te haastig te werk te gaan. Voor sommige zaken kun je maar beter de tijd nemen. Neem bijvoorbeeld het stucwerk in je huis of appartement. Dat wil je eerst goed laten uitdrogen voordat je eroverheen schildert. In dit artikel leggen we haarfijn uit waarom het zo belangrijk is dat je het eerst laat drogen en hoe je ziet dat het droog genoeg is. Je krijgt ook het antwoord op de vraag hoelang stucwerk moet drogen.

Waarom is stucwerk laten drogen belangrijk?

We zeggen het niet om je te plagen, maar het is echt belangrijk voor je woning om stucwerk te laten drogen voordat je begint met de afwerkingslagen. Een vochtige muur afwerken kan je werk bemoeilijken. Zo kan stucwerk afbrokkelen en dat zou zonde zijn van je werk.

Het te snel bewerken van een muur kan ervoor zorgen dat er op termijn schimmels ontstaan. Het vocht uit de muur kan niet meer weg en die vochtige plaats is een broeihaard voor schimmel.

Man brengt stucwerk aan

Wanneer je te snel de afwerkingslaag op je muren zet, kunnen scheuren ontstaan wanneer de muur nog “werkt”.

Hoe kun je stucwerk het beste laten uitdrogen?

Je hoeft niet met grof geschut aan te komen. Je kunt de muur het best op een natuurlijke manier laten drogen . Stucwerk droogt na verloop van tijd sowieso. In het voorjaar en de zomer verloopt het proces gewoonlijk iets sneller dan in het najaar.

De reden hoef je niet ver te zoeken. De vochtige en koude maanden in het najaar vertragen het proces. In een ideale situatie is het zo’n 20 à 22 °C en worden de ruimtes goed geventileerd.

Wil je de natuur een handje helpen? Dan kun je een beroep doen op een bouwdroger. Dit zal het natuurlijke proces versnellen. Maar spaar je die kosten liever uit? Dan hebben we goed nieuws, want met wat geduld kom je ook al een heel eind. Het is vooral belangrijk dat je muren gelijkmatig drogen.

Hoelang moet stucwerk drogen?

Gemiddeld duurt het 1 maand per centimeter muurdikte. Bij een dikkere muur zal het dus langer duren voor het stucwerk volledig droog is. Een muur van 12 centimeter dik kun je dus het beste een jaar laten drogen voor je begint te schilderen of te behangen.

Je muren hebben die tijd nodig om weer een normaal vochtgehalte te krijgen. Want om muren te stuken, wordt heel wat water gebruikt. Water dat je muur opneemt en dus moeilijk weg kan wanneer je de muur zou behandelen met producten zoals verf.

Wat beïnvloedt de droogtijd?

  • Weersomstandigheden

De weersomstandigheden en vooral de seizoenen kunnen de droogtijd beïnvloeden. Het zou zomaar kunnen dat je in de winter een maand langer moet wachten tot je muur weer een aanvaardbaar vochtgehalte bereikt.

  • Luchtvochtigheid

Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, worden je muren moeilijker droog. Je kan het vergelijken met het drogen van de was. Ook dat gaat minder snel wanneer je je kleren te drogen hangt in een vochtige ruimte. Hetzelfde geldt voor je muren.
Meer over luchtvochtigheid in huis
 

  • Luchtcirculatie

Luchtcirculatie, of liever gezegd het gebrek aan luchtcirculatie, kan ervoor zorgen dat het uitdrogen van je muren meer tijd in beslag neemt dan gemiddeld. Hoe beter de lucht zich in huis verplaatst, hoe beter het droogproces zal gaan. Een goed ventilatiesysteem doet dan wonderen.
Meer over luchtbehandeling

Hoe zie je dat stucwerk droog genoeg is?

Daarvoor kan je een beroep doen op een vochtmeter. In de lokale bouwmarkt heb je keuze genoeg. Kies voor een niet-destructieve vochtmeter, zodat je je muur niet beschadigt. Dit toestel geeft een indicatie van de vochtigheid van je muur.

Wil je verven? Dan kun je maar beter wachten tot het vochtigheidsgehalte in de muur gedaald is tot 2%. Dat is heel weinig, dat weten we. Maar dan krijg je wel het beste resultaat.
Meer over vochtmeters

Wat te doen wanneer het stucwerk van je muur beschadigd is door vocht?

Merk je dat het stucwerk beschadigd is door toedoen van een vochtprobleem zoals bijvoorbeeld optrekkend vocht of condensatievocht? Dan is een vochtbehandeling de juiste oplossing. Onze vochtspecialisten komen gratis bij je langs om de precieze oorzaak van het probleem te onderzoeken. Op basis van deze analyse kunnen we ook een geschikte behandeling bepalen.
Gratis analyse

Wat gebeurt er na een vochtbehandeling?

Het behandelen van het vochtprobleem is de eerste stap. Maar wanneer stucwerk aangetast is door bijvoorbeeld mineralen en zouten, zal de gevolgschade niet opgelost zijn door de vochtbehandeling.

Stel dat je stucwerk aangetast is door optrekkend vocht, dan is de eerste stap een muurinjectie. Na een droogtijd van gemiddeld enkele maanden kun je het aangetaste stucwerk verwijderen en goed afborstelen. De droogtijd na het injecteren van muren bedraagt gemiddeld een paar maanden. Ook hier hangt alles af van de dikte van je muur. Deel die door 2 en je hebt het aantal maanden dat je je muur het beste kunt laten uitdrogen. Bij een muur van 12 centimeter kun je dus het beste 6 maanden wachten voor je begint met het herstellen van het stucwerk.

Als je eenmaal te maken hebt met salpeter, lukt het vrijwel nooit om alle zouten van de muur te krijgen. Hoe hard je ook borstelt. Een speciaal anti-salpetermembraam is de oplossing om alle zouten uit de muur te weren.

Gratis analyse bij een vochtprobleem

Vermoed je dat er een vochtprobleem in je muren schuilgaat? Vraag dan advies aan een vochtspecialist. Onze specialisten komen gratis bij je langs om een grondige analyse uit te voeren. We gebruiken hiervoor de nodige meettoestellen, zodat we heel nauwkeurig kunnen bepalen waar en wat het probleem nou precies is.
Gratis analyse
 

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading