Vochtige kelder

Kelders liggen ondergronds en zijn van zichzelf al de meest vochtige plek van woning. De kelder is hierdoor een kwetsbare plek voor vochtproblemen. Denk hierbij aan:

 • De muurverf schilfert of bladdert af
 • Afwerklagen laten los (pleister of stucwerk)
 • Salpetervorming (witte uitslag) op de muren
 • De lucht in de kelder is vochtig
 • Hout gaat rotten
 • De ontwikkeling van zwammen en schimmels

Heeft u last van een vochtprobleem in uw kelder? Vraag dan gratis en vrijblijvend een analyse aan.

Gratis Analyse van uw lucht-, schimmel- of vochtprobleem

Vul vrijblijvend onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op om uw probleem te analyseren.


Waar komt vocht in de kelder vandaan?

Een kelderruimte wordt vaak minder goed geventileerd en omringd door vochtige grond en grondwater. Omdat de muren in direct contact staan met de grond kan het (grond)water via zwakke plekken in de wanden en vloeren trekken of zelfs via de wanden naar binnenkomen. Dit kan één of meerdere vochtproblemen in uw kelder veroorzaken. Dit in combinatie met dat een kelder vaak donker is, maakt het ook een ideale plek voor schimmels om te groeien. Ook vergelijkbare ruimtes als een zitput, leefkuil, souterrain of een dijkwoning zijn gevoelig voor problemen met vocht.

Grondvocht rondom de kelder

Sommige kelders krijgen last van de belasting door regenwater of verhoogd grondwater. Heftige en langdurige regenval is hier de boosdoener van. De hoge waterstand zorgt er dan voor dat het water druk uitoefent op plekken waar het water normaliter niet komt. Zo komen eventuele zwakke plekken plotseling aan het licht, bijvoorbeeld in de wanden van de kelder. Dit wordt zijdelingse infiltratie genoemd.

Vocht in uw kelder door kim lekkages

Bij onder andere betonnen kelders ontstaat het vochtprobleem vaak doordat water in de stortnaden (KIM-naden) van de muren terechtkomt. De KIM naad is de verbinding tussen de vloer en de wand. Wanneer deze niet goed is, is dit een ideale zwakke plek voor binnentredend vocht.

Scheuren in de kelderwanden

In kelders van oudere huizen kunnen door achterstallig onderhoud of simpelweg door de leeftijd scheuren in de wanden of vloeren ontstaan. Logischerwijs is dit een directe oorzaak van het vochtprobleem in uw kelder.

Slechte drainage

Kelder drainage wordt vaak toegepast bij extreem vochtige kelders. Werkt dit systeem niet (meer) goed of zijn er lekkages? Dan heeft u weer last van een vochtprobleem. De slechte drainage moet dan worden gerepareerd of worden vervangen.

Condens in de kelder

Een van de meest voorkomende oorzaken van vocht in kelders is condens. U herkent condens aan druppels vocht op de muren en eventueel op de ramen. Condens in de kelder ontstaat vaak door temperatuurwisselingen in combinatie met slechte ventilatie. Dit zijn dan ook meteen de voor de hand liggende oplossingen. Zorg voor een constante temperatuur in uw kelder en ventileer uw kelder goed. Dit kan eventueel met behulp van een luchtbehandelingssysteem.

Wat zijn de gevolgen van een vochtige kelder?

De verschillende oorzaken kunnen verschillende problemen veroorzaken in uw kelder. Denk bijvoorbeeld aan de volgende gevolgen:

 • De muurverf schilfert of bladdert af
 • Afwerklagen laten los (pleister of stucwerk)
 • Salpetervorming (witte uitslag) op de muren
 • De lucht in de kelder is vochtig
 • (Kringvormige) vlekken op de muren
 • Hout gaat rotten
 • De ontwikkeling van zwammen en schimmels
 • Aanwezigheid van een muffe geur
 • Papier en/of karton in de kelder rot weg

In extreme gevallen kan het zelfs gebeuren dat een kelder door stijgend grondwater of regenwater vol met water komt te staan.

Herkent u één of meerdere van bovenstaande punten? Dan wordt het tijd dat u actie onderneemt. Vraag vrijblijvend een gratis analyse aan zodat wij de oorzaak in kaart kunnen brengen met daarbij de beste oplossing op maat.

Vochtproblemen in uw kelder oplossen

Verschillende oorzaken van vocht in uw kelder vragen ook om verschillende oplossingen op maat. Denk bijvoorbeeld aan kelderdrainage of kelderdichting. Murprotec is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in de vochtbestrijding in onder andere kelders. Wij zijn dus vochtexperts en helpen u graag met de juiste oplossing op maat. Daarmee verdwijnt uw vochtprobleem volledig.

De juiste oplossing begint bij een analyse om in kaart te brengen wat precies de oorzaak is. Wanneer we de oorzaak hebben gevonden kiezen we voor een aanpak op maat om het probleem tot in de kern op te lossen. We kiezen dus niet voor een symptoombestrijding maar voor een effectieve en doeltreffende oplossing die jarenlang mee gaat. Als vochtexpert bieden we dan ook 30 jaar garantie op onze oplossingen.

Wilt u meer lezen over onze verschillende aanpakken? Neem een kijkje op onze vochtbestrijding pagina, hier vindt u meer informatie. Ook kunt u direct vrijblijvend een analyse aanvragen.