Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem. Één waar niemand op zit te wachten. Muren die in contact staan met de grond hebben een grote kans om hiermee te maken te krijgen. Dit is niet bevorderlijk voor de leefruimte en het kan serieuze gezondheidsklachten met zich mee brengen. Het is wel een probleem dat volledig kan worden opgelost met de juiste behandeling. Denkt u last te hebben van optrekkend vocht? Vraag vrijblijvend een gratis analyse aan. Heeft u lekkage (behalve in uw kelder)? Neem dan contact op met uw verzekeraar.

Gratis Analyse

Oorzaak van optrekkend vocht

De oorzaak van optrekkend vocht bevindt zich onder de grond. De muren staan in contact met de grond en soms ook met het grondwater. Om dit water tegen te houden wordt de fundering en het metselwerk voorzien van een waterkerende laag. Deze laag bestaat vaak uit een folie of een laag waterdicht metselwerk.

Helaas komt het regelmatig voor dat de waterkerende laag niet goed is aangebracht of dat hij afwezig is. In dat geval wordt (grond)water via het metselwerk naar boven getransporteerd door natuurlijke absorptie en zogenaamde capillaire werking (vocht dat naar boven trekt). De sponswerking van de muur krijgt de vrije hand. Stenen en metselwerk zijn namelijk veelal poreus waardoor de muur het vocht via de poriën opzuigt.

Optrekkend vocht herkennen

Met name oudere gebouwen hebben vaak last van optrekkend vocht. Hierbij zien we dat er geen waterkerende laag is toegepast of dat deze niet goed meer werkt. Maar het kan ook bij nieuwe gebouwen voorkomen. Je herkent optrekkend vocht aan vochtvlekken op de muur of kapot/loslatend stucwerk tot 150 cm hoogte. Naast vochtvlekken kan optrekkend vocht ook leiden tot een reeks andere gevolgen.

Staat uw symptoom niet in onderstaande lijst of twijfelt u over uw vochtprobleem? Vraag vrijblijvend een gratis analyse aan. Een juiste analyse van uw vochtprobleem is heel belangrijk. Vraag een analyse aan en wij nemen contact met u op.

Gevolgen van optrekkend vocht

Hieronder ziet u een een lijst met mogelijke gevolgen van optrekkend vocht. Helaas is het lastig optrekkend vocht te herkennen voordat er schade is aangericht. Wel is het belangrijk om zodra u de eerste symptomen ziet zo snel mogelijk actie te ondernemen om verder schade te minimaliseren. Neem direct actie door een gratis vrijblijvende inspectie aan te vragen.

Gratis vrijblijvende inspectie

  • Aantasting van de lambrisering en houten plinten
  • Aantasting van de kozijnen
  • Behang, verf en stukwerk laat los of bladdert af
  • Pleisterwerk klinkt hol
  • Vochtige kelder
  • Aanwezigheid van salpeter (witte uitslag)
  • Loskomende vloerbekleding, vloertegels en het bol staan van laminaat

Oplossing optrekkend vocht

Met de juiste oplossing op maat verdwijnt optrekkend vocht volledig. Maar een juiste aanpak is daarbij wel noodzakelijk. De juiste oplossing begint bij een analyse om in kaart te brengen wat precies de oorzaak is. Wanneer we de oorzaak hebben gevonden kiezen we voor een aanpak op maat om het probleem tot in de kern op te lossen. We kiezen dus niet voor een symptoombestrijding maar voor een effectieve en doeltreffende oplossing die jarenlang mee gaat. Als vochtexpert bieden we dan ook 30 jaar garantie op onze oplossingen.

De meest gebruikte oplossing voor het bestrijden van optrekkend vocht is het injecteren van de muren. Onze vochtexperts injecteren de aangetaste muren met GOM, een organisch solvent. Dit is een oplosmiddel met een lijmverbinding die tot stand komt door absorptie van de omgeving. Eerst worden er om de 10 tot 12 centimeter gaten geboord in de muur waarin de GOM wordt geïnjecteerd. De GOM wordt vervolgens geabsorbeerd door de muren waardoor de lijmverbinding tot stand komt en er een waterkerende laag ontstaat. Uiteraard moeten de muren nu nog wel drogen. Het vocht dat al in de muur is getrokken is er niet direct uit. Na de droog periode brengt een vochtexpert u een controlebezoek waarna de definitieve oplevering plaats vindt.

Wilt u meer lezen over onze verschillende aanpakken? Neem een kijkje op onze vochtbestrijding pagina.

Lees hier meer over muurinjecties  of bekijk onderstaande video over Muurinjecties.