Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem. Één waar niemand op zit te wachten. Muren die in contact staan met de grond hebben een grote kans om hiermee te maken te krijgen. Dit is niet bevorderlijk voor de leefruimte en het kan serieuze gezondheidsklachten met zich mee brengen. Denkt u last te hebben van optrekkend vocht? Vraag vrijblijvend een gratis analyse aan. 

Gratis Analyse

Maar wat is nu precies de oorzaak van optrekkend vocht?

Het gaat om (grond)water dat via metselwerk naar boven wordt getransporteerd door natuurlijke absorptie en zogenaamde capillaire werking (vocht dat naar boven trekt). Dit probleem wordt ook wel veroorzaakt door een niet goed aangebrachte waterkerende laag of de afwezigheid van deze laag. Daarom krijgt de sponswerking van de muur de vrije hand. De stenen in de muur zijn bij de meeste gebouwen namelijk poreus waardoor de muur het vocht via de poriën opzuigt.

Waaraan herkent u optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is vaak aanwezig in oudere gebouwen, maar kan ook op andere plekken tevoorschijn komen. Heeft u optrekkend vocht opgemerkt onder aan uw muren? Vocht tot 150 cm hoogte is doorgaans te wijten aan capillaire werking. Naast vlekken kan optrekkend vocht ook leiden tot een hele reeks andere symptomen. Hoe herkent u ze?

Gevolgen van optrekkend vocht

  • Aantasting van de lambisering en houten plinten
  • Aantasting van de kozijnen
  • Behang, verf en stukwerk laat los of bladdert af
  • Pleisterwerk klinkt hol
  • Vochtige kelder
  • Aanwezigheid van salpeter (witte uitslag)
  • Loskomende vloerbekleding, vloertegels en het bol staan van laminaat

Oplossing optrekkend vocht

Voor een definitieve behandeling van optrekkend vocht is een oplossing op maat noodzakelijk: een aanpak die uitgaat van een goede analyse en vervolgens het probleem bij de kern aanpakt. Geen symptoombestrijding maar een effectieve en doeltreffende oplossing die jarenlang mee gaat. Onze vochtbestrijdingsexpert behandelt optrekkend vocht door de aangetaste muren te injecteren met GOM (organisch solvent). Daarover kunt u meer lezen op de pagina vochtbestrijding.