Tips voor de strijd tegen vocht

Er zijn diverse tips om de strijd tegen vocht zelf aan te gaan, maar pas op dat u het probleem niet verergert. Niet alle ideeën zijn effectief om het vochtprobleem op te lossen. Ze kunnen het probleem zelfs erger maken.

De strijd tegen vocht zelf aangaan: is dat efficiënt?

U heeft een vochtprobleem in uw woning ontdekt en wilt dit zelf oplossen? Er zijn meerdere tips die u helpen om de strijd tegen vochtproblemen aan te gaan.

Opstijgend vocht, condensatie, infiltratie van water, schimmels… wanneer u over voldoende kennis beschikt, kan u dit zelf oplossen. Maar vochtproblemen, in welke vorm dan ook, dienen serieus genomen te worden. Een goede behandeling is essentieel. Wanneer het vocht niet bij de bron wordt aangepakt, komt het altijd terug.

Zelfs wanneer u een handige klusser bent, zijn er nog diverse tips tegen vocht die niet efficiënt zijn. Ze zorgen slechts voor een goede camouflage van het vocht. Sterker nog, ze kunnen het probleem nog erger maken.

De fouten die u niet mag maken bij de strijd tegen vocht

Wilt u zelf de strijd tegen vocht aangaan? Hieronder de meest gemaakte fouten die u niet mag maken in de strijd tegen vocht:

  • De winter buitenshuis houden:  de lucht in uw huis moet altijd ververst worden. Zelfs wanneer het koud is, dient u de ramen minimaal 10 minuten per dag te openen. In de winter verwarmt u uw woning meer dan in de zomer. Zonder ventilatie zorgen de warmte en de luchtvochtigheid voor condens en schimmels.
  • Geen beroep doen op de expertise van een professional: zelfs wanneer u beslist om het werk zelf uit te voeren; zonder een diagnose kan u niet de juiste behandeling kiezen om uw huis te ontdoen van vocht.
  • Vochtwerende verf gebruiken vanaf het moment dat u een vlek opmerkt: vochtwerende verf is bedoeld voor problemen met infiltratie. Wanneer de vochtigheid van uw muren veroorzaakt wordt door condens of optrekkend vocht, zal de vochtwerende verf de vlek alleen voor een tijdje bedekken. Het vocht blijft aanwezig en zal opnieuw op de muur verschijnen. Inefficiënte oplossingen kosten u geld. Vandaar het belang van het vragen van gratis advies.
  • Uw woning te veel isoleren: in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een woning die te veel geïsoleerd is niet beschermd tegen vocht. Wanneer er sprake is van te veel isolatie, dan kan de lucht niet meer circuleren en ververst deze zich niet meer. Dit kan een verhoogde luchtvochtigheid veroorzaken, condensatieproblemen en schimmels…
  • Een natte muur bedekken met isolatiepanelen of andere materialen: dit is niet de oplossing van het probleem. Het vocht is bedekt, maar zal opnieuw tevoorschijn komen.
  • Het toevoegen van een toplaag van verf of andere isolatieproducten tegen optrekkend vocht: dit verwijdert het optrekkend vocht niet, maar verbergt het alleen. Optrekkend vocht vindt altijd een weg en zal opnieuw opduiken om de toplaag te beschadigen.

De oplossing om zich te ontdoen van vocht

Op effectieve wijze de strijd tegen vocht aangaan en zich ervan ontdoen vraagt altijd om het advies van een expert. Hij alleen kan u een precieze diagnose geven en de benodigde oplossingen voor het probleem aan u voorleggen. Dit voorkomt dat u energie en geld verspilt aan onnodig werk. Bij Murprotec is deze expertise volledig gratis!

Heeft u last van optrekkend vocht? Bekijk onze vochtbestrijdingstechnieken! Heeft u lekkage (behalve in uw kelder)? Neem dan contact op met uw verzekeraar.