Vochtproblemen in huis

Vocht kan in allerlei ongewenste vormen boven komen in uw huis. Te veel vocht in huis is schadelijk voor het huis maar ook voor uw gezondheid. Het is dus belangrijk direct actie te ondernemen wanneer u last heeft van vocht in huis. Laat onze vochtexpert vrijblijvend een gratis analyse doen bij u thuis om het probleem te achterhalen.

Gratis Analyse van uw lucht-, schimmel- of vochtprobleem

Vul vrijblijvend onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op om uw probleem te analyseren.


Beperk vocht in huis

Wat kunt u zelf doen om vocht in huis te verminderen? Hier geven wij u een aantal tips waarmee u vocht in huis te lijf kunt gaan. Bent u al bezig met onderstaande tips maar heeft het geen effect? Dan heeft het probleem misschien een dieper liggende oorzaak.

 • Laat het niet ‘te’ koud worden binnen, zet uw thermostaat niet onder de 15 graden Celsius.
 • Is uw woning goed geïsoleerd? Als uw woning warm is, is er minder kans op condensatie.
 • Ventileer minimaal een half uur per dag, in elke ruimte.
 • Ventileer een beetje extra na een feestje en wanneer er veel mensen in huis zijn geweest.
 • Droogt u de was binnen? Lucht die ruimte dan extra tijdens het drogen of droog de was buiten als het weer dit toe laat.
 • Droog uw douche of bad af na het douchen. Doe dit met een trekker of doek zodat de grootste hoeveelheid water verdwijnt in het putje en niet verdampt.
 • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan. Dit is niet alleen belangrijk voor vochtvermindering in huis maar ook voor vermindering van fijnstof in huis.
 • Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem? Zet deze dan nooit helemaal uit. Heeft u geen mechanische ventilatie maar bent u wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze luchtbehandeling opties.

Vocht in huis herkennen

U kunt vocht in huis herkennen aan een aantal gevolgen. Herkent u één of meer van de volgende punten in uw woning? Ga dan aan de slag met bovenstaande tips of neem contact met ons op voor een vrijblijvende gratis analyse door één van onze vochtexperts.

 • Een muffe geur
 • Uw was droogt niet snel meer
 • Het stucwerk of behang laat los van uw muren
 • Heeft u een houten vloer? Deze kan kromtrekken door vocht
 • Schimmel of vochtplekken op de muur of vloer
 • Uw energieverbruik is hoger
 • Condens aan de binnenkant van de ramen
 • Zilvervisjes en/of pissebedden komen ook op vocht af. Ziet u veel van deze beestjes, ga dan op onderzoek uit

Schimmel - Murprotec

Oorzaken van vocht

Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben. De grootste oorzaak is onvoldoende ventilatie. Het is belangrijk uw huis regelmatig te ventileren, daarmee pakt u al veel problemen aan. Wist u bijvoorbeeld dat een gemiddeld gezin met dagelijkse bezigheden zo’n 10 liter vocht produceert?

Vaak zien we deze activiteiten terug in condensatie in huis. Condensatie ontstaat over het algemeen door de activiteiten van het gezin in combinatie met slecht ventileren.

Een andere veel voorkomende oorzaak is optrekkend vocht. Heel veel huishoudens hebben last van optrekkend vocht in de muren of vloer. Optrekkend vocht ontstaat door het ontbreken of het slecht werken van een waterkerende laag in uw fundering of muur.

Uiteraard kunnen vochtproblemen ook ontstaan door lekkages.

Gevolgen van vocht in huis

De gevolgen van vocht in uw huis zijn tweeledig. Enerzijds zijn er de gevolgen voor uw woning in de vorm van schade. Anderzijds veroorzaakt vocht ook negatieve gevolgen voor uw gezondheid.

Vocht kan schimmel veroorzaken wat verwijderd dient te worden. Zoals eerder al vernoemd kan het ook schade aan de muur opleveren in de vorm van kapot/loslatend stucwerk of behang. Ook kan het schaden opleveren aan uw houten vloer en/of trap. Deze kunnen kromtrekken of zelfs gaan rotten. Tot slot kunnen er vochtplekken ontstaan die niet of nauwelijks wegtrekken na het oplossen van het vochtprobleem.

Voor uw gezondheid kan het blijvende gevolgen veroorzaken. Wanneer u al een allergie of overgevoeligheid heeft kan een vochtig huis de symptomen verergeren. Denk bijvoorbeeld aan huismijt en pollen, beide zijn vaak aanwezig bij slecht geventileerde en vochtige huizen. Daarnaast kost het ons lichaam veel energie om ons te weren tegen de gevolgen van een vochtig huis. Hierdoor werkt ons immuunsysteem minder goed en zijn we kwetsbaar. Hier ontstaat een vicieuze cirkel. Wanneer er door vocht schimmel ontstaat, zijn er nog meer negatieve gevolgen voor uw gezondheid. U kunt namelijk ziek worden van de blootstelling aan schimmels. Lees hier meer over op onze pagina over schimmel in huis.

Vochtbestrijding kelder

Oplossingen voor vocht in huis

Helpen de bovenstaande tips niet of onvoldoende? Dan heeft uw vochtprobleem mogelijk een dieper liggende oorzaak. Wij zijn vochtexpert en helpen u graag met de juiste oplossing op maat. Daarmee verdwijnt uw vochtprobleem volledig. De juiste oplossing begint bij een analyse om in kaart te brengen wat precies de oorzaak is. Wanneer we de oorzaak hebben gevonden kiezen we voor een aanpak op maat om het probleem tot in de kern op te lossen. We kiezen dus niet voor een symptoombestrijding maar voor een effectieve en doeltreffende oplossing die jarenlang mee gaat. Als vochtexpert bieden we dan ook 30 jaar garantie op onze oplossingen.

Wilt u meer lezen over onze verschillende aanpakken? Neem een kijkje op onze vochtbestrijding in huis pagina, hier vindt u meer informatie. Ook kunt u direct vrijblijvend een analyse aanvragen.