Vocht in huis: realiteit voor 20% van de huizen in Nederland

Bijna 1 op de 5 Nederlandse gezinnen kampt met vocht in huis. Dat is 20% te veel, want wij vinden dat iedereen recht heeft op een gezonde, vochtvrije woning. Vocht is bijzonder hardnekkig. Bovendien zorgt het voor heel wat problemen in huis. Grondwater kruipt omhoog in de muren, condens blijft hangen op de ramen, enzovoort. Het lijkt wel alsof vocht overal is.

De meestgestelde vragen over vocht in huis beantwoord

Een sleutel met sleutelhanger in de vorm van een huis zit op de deur

Waar komt vocht in huis voor?

Kort gezegd kan vocht overal in huis voorkomen. Al zijn sommige ruimtes gevoeliger dan andere. Zo zijn de badkamer, keuken en wasruimte opvallend vochtiger. Dat komt door de manier waarop we ze gebruiken.

 
icoon muren

Vocht in de muren

Meer over vochtige muren
Icoon kelder

Vocht in de kelder

Meer over een vochtige kelder
Icoon badkamer

Vocht in de badkamer

Meer over een vochtige badkamer
icoon keuken

Vocht in de keuken

Meer over een vochtige keuken
Icoon ramen

Vocht op de ramen

Meer over vochtige ramen
Icoon plafond

Vocht op het plafond

Meer over een vochtig plafond

Vocht in de slaapkamer

Meer over een vochtige slaapkamer

Merk je ergens anders vocht op?

Gratis expertise

Hoe herken je vocht in huis?

Een vochtige woning is te herkennen aan een paar duidelijke tekenen. Merk je een of meerdere van deze kenmerken op? Dan mogen er alarmbelletjes gaan rinkelen.

Dit zijn de 7 typische tekenen die wijzen op vocht in huis:

  • Je huis voelt kil aan, ook als de verwarming aanstaat.
  • Je muren zijn vochtig of vertonen natte plekken.
  • Je ramen zijn voortdurend beslagen.
  • Het behang komt los of verf brokkelt af.
  • Er verschijnen schimmels op de muren.
  • Er hangt een muffe geur in huis.
  • Je kleding of ander textiel blijft vochtig en wordt moeilijk droog.
Gratis analyse
 

Welke vochtproblemen bestaan er?

Vocht in huis ontstaat op verschillende manieren. De locatie waar het vochtprobleem tot uiting komt, vertelt vaak iets over het soort probleem. Is het vocht in je huis het gevolg van optrekkend vocht, condensatie of een lek in een leiding?

Ontdek alles over deze vochtproblemen


De verschillende types vochtproblemen op een rij:

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht in huis

Zie je vocht onderaan je muren? Dan bestaat de kans dat je te maken hebt met optrekkend vocht in huis.

Meer over optrekkend vocht
Vochtige kelder

Vochtige kelder 

Komt grondwater door je keldervloer of -muren? Kan het vocht niet weg? Dat betekent dat je kelder last heeft van een vochtprobleem. 

Meer over een vochtige kelder
Condens in huis

Condensatie in huis

Heb je last van beslagen ramen die maar niet droog lijken te worden? Dan kan condensatie in huis de boosdoener zijn.

Meer over condensatie in huis
Hoge luchtvochtigheid

Hoge vochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid in huis kan wel eens leiden tot condensatie op de ramen.

Meer over hoge luchtvochtigheid
 
 

Met welk vochtprobleem heb ik te maken?

Dat is dé vraag natuurlijk! Hoe graag we ook willen, zonder een grondige analyse van het vochtprobleem ter plaatse kunnen we onmogelijk bepalen wat nou de oorzaak is van het vocht in je woning. In sommige gevallen liggen meerdere factoren aan de basis van het probleem. Je kunt dus beter geen overhaaste conclusies trekken.

Om te weten te komen waardoor je last hebt van vocht in huis, kun je het best de hulp inschakelen van een vochtspecialist. Bij Murprotec vinden we dat iedereen recht heeft op een vochtvrije woning. Daarom komen we helemaal gratis bij je langs om te onderzoeken welk vochtprobleem jouw woning teistert.

Wat is een gratis analyse?

Een gratis analyse is een vochtonderzoek, waarbij onze vochtspecialisten de nodige vochtmetingen uitvoeren om te bepalen welk vochtprobleem jouw huis teistert. In tegenstelling tot anderen, bieden wij een vochtanalyse gratis aan. We willen iedereen namelijk de kans geven om in een gezonde woning te leven. En daar hoort vocht in huis niet bij.

Weten wat het vocht in je huis veroorzaakt, helpt ons bepalen hoe we het probleem weer kunnen oplossen. We bespreken de mogelijke vormen van vochtbestrijding meteen met je. We proberen jou zo goed mogelijk te informeren over de behandelopties. We bespreken o.a. de werkwijze, de voor- en nadelen, de alternatieven, enzovoort. Daarnaast berekenen we ook meteen de kosten. Zo heb jij alles om een weloverwogen keuze te maken.

Gratis analyse

Wat zijn de gevolgen van vocht in huis? 

Vocht in huis ziet er niet uit! En het heeft ook nog eens gevolgen voor je woning. Zeker op lange termijn kan het heel wat teweegbrengen, zowel voor de woning als voor de gezondheid van de bewoners. Vocht dat zich ophoopt in muren, vloeren en plafonds kan leiden tot schimmel, houtrot en aangetaste bouwmaterialen. Vaak gevolgd door een onaangename, muffe geur.

Wie leeft met vocht in huis brengt ook z’n gezondheid in gevaar. Vocht en schimmel kunnen namelijk je immuunsysteem aantasten, de luchtwegen aanvallen en allergieën of astma in de hand werken.

Je kunt maar beter oppassen voor deze gevolgen van vocht in je huis:

Icoon stop vocht

Vochtplekken

Vocht in huis kan de ontwikkeling van vochtplekken op de muren in de hand werken.

Meer over vochtplekken
Icoon schimmel

Schimmel

Vocht in huis kan leiden tot de ontwikkeling van schimmelplekken op de muren.

Meer over schimmel
Icoon salpeter

Salpeter

Vocht in huis kan zich na een chemische reactie omzetten in salpeter.

Meer over salpeter
Icoon ongedierte

Ongedierte

Vochtige plekken in huis zijn een broeihaard voor allerlei ongewenste gasten.

Meer over ongedierte


 
Icoon longen (geel)

Gezondheid

Vocht in huis is funest voor de gezondheid van jou en jouw gezin.

Meer over gezondheid
icoon schade

Schade

Vocht in huis laat niets onberoerd en kan ook structurele schade veroorzaken.

icoon factuur

Energiekosten

Vocht in huis kan invloed hebben op je energieverbruik, met een torenhoge rekening als gevolg.

Icoon geld in hand (geel)

Waarde van je huis

Vocht in huis of schade aan je woning heeft invloed op de waarde van je huis.



 

Hoe kun je vocht in huis bestrijden?

Voor elk vochtprobleem is er een oplossing. Daar zijn we bij Murprotec van overtuigd. Met de juiste behandeling geef je vocht in huis geen kans meer. Laat je begeleiden door onze vochtspecialisten en ban vocht voorgoed uit je huis.

Murprotec gaat voor een definitieve vochtbestrijding. Onze jarenlange ervaring – al 70 jaar – leert ons welke behandelingen het beste resultaat opleveren. Daarom werken we met de 3 meest efficiënte manieren om vocht te bestrijden: muren injecteren, kelder waterdicht maken door middel van kelderdrainage of kelderafdichting, of een luchtbehandelingssysteem.

Meer over vochtbestrijding

Murprotec Pro injecteert een muur

Muren injecteren

De vochtige muur wordt behandeld door vlak boven de plint, telkens op 10 cm afstand, een vochtwerende emulsie in te spuiten. Om je muur extra te beschermen in de toekomst doen we dit ook verticaal.

Meer over muren injecteren
Vochtspecialist voert kelderdrainage uit

Kelderdrainage

Kelderdrainage houdt het vocht in de kelder niet tegen, maar verzamelt het en voert het gecontroleerd af via kanalen en een pompsysteem. Zo krijgt vocht niet de kans om schade aan te richten.

Meer over kelderdrainage
Murprotec Pro voert een kelderdichting uit

Kelderafdichting

Bij kelderafdichting zorgen we voor nieuwe waterdichte beschermlagen met behulp van een eigen waterdichte mortel waarmee we je muren behandelen. 

Meer over kelderafdichting
Luchtbehandelingssysteem van Murprotec

Luchtbehandeling

Een luchtbehandelingssysteem van Murprotec werkt als de longen van je huis. Het ververst de lucht continu waardoor vochtige lucht niet de kans krijgt zich te nestelen op koude oppervlakken.

Meer over luchtbehandeling
 
 

Gratis vochtanalyse

Een juiste diagnose van het vochtprobleem zorgt ervoor dat je het vocht in huis met de juiste middelen kan bestrijden. Onze specialisten komen gratis bij je langs om het vochtprobleem te analyseren en de gepaste behandelmethode te bepalen.

Gratis analyse

Wat is het CTA-systeem van Murprotec?

Het CTA-systeem is een door ons ontwikkeld luchtbehandelingssysteem dat onder andere condens en schimmelvorming in je huis tegengaat. Omdat nog geen enkele installatie op de markt aan de verwachtingen voldeed, besloten we ons toe te leggen op een systeem dat wel alle verwachtingen waarmaakt. Ons CTA-systeem was geboren. Door de jaren heen bleven we het ontwikkelen, waardoor ons systeem intussen al aan de 4e generatie toe is.

Het CTA-systeem van Murprotec is een luchtbehandelingsinstallatie die zorgt voor een lichte overdruk in de lucht in huis, zonder dat dit invloed heeft op je gezondheid. Je krijgt dus geen last van pijnlijke oren. Juist door die kleine mate van overdruk kan ons systeem tot in de allerkleinste hoekjes condens en schimmel tegengaan. Geen plekje ontsnapt aan de luchtcirculatie. Ons luchtbehandelingssysteem trekt buitenlucht naar binnen en filtert die alvorens die vrij te laten in je woning. Zo is je woning altijd voorzien van verse lucht. Tegelijkertijd wordt binnenlucht via ventilatieroosters naar buiten geblazen.


Meer over onze luchtbehandeling

Gratis analyse
Een luchtbehandelingssysteem hangt aan de muur

Wanneer moet je vocht in huis behandelen?

Het antwoord is overduidelijk: vocht in huis kun je beter niet zijn gang laten gaan. Het kan namelijk heel wat schade aanrichten in je huis zelf, maar is ook schadelijk voor je gezondheid. Vocht kan heel wat gevolgschade met zich meebrengen en hoe langer de oplossing uitblijft, hoe groter de schade wordt. Zo worden je kosten ook alleen maar hoger. Zeker wat betreft het herstellen van beschadigde muren of andere bouwmaterialen.

Merk je een van de tekenen van vocht op? Blijf niet bij de pakken neerzitten. Neem contact op met een professionele vochtbestrijder om je vochtprobleem te laten analyseren en zo te bepalen welke behandeling geschikt is voor jouw vochtprobleem.

Hoe voorkom je vocht in huis?

Wil je zelf iets ondernemen om vocht in huis te voorkomen of te verminderen? Met deze tips kun je vocht te lijf gaan:

  • Zet je thermostaat niet onder de 15 °C.
  • Slim isoleren vermindert de kans op condensatie.
  • Ventileer minimaal een half uur per dag, in elke ruimte.
  • Lucht extra na een feestje en wanneer er veel mensen in huis zijn geweest.
  • Laat de was buiten drogen of lucht de ruimte waarin je je wasgoed te drogen hangt goed.
  • Droog je douche of bad af na het douchen.
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan.
  • Zet je mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit.


Ben je al bezig met bovenstaande tips, maar hebben ze geen effect? Dan heeft het probleem misschien een dieperliggende oorzaak. Vraag dan een gratis vochtanalyse aan.

Gratis analyse

Deze artikelen zijn ook interessant voor jou

Wil je meer weten over vochtige muren of vocht op andere plekken in je huis? Dan zijn volgende artikels misschien wel interessant voor jou.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading