Salpeter verwijderen

Salpeter is een witte aanslag op de muur die makkelijk waar te nemen is. Het is een vochtprobleem dat te herkennen is aan een harige, kristalachtige en poederige witte muuraanslag. Het wordt vaak veroorzaakt door het optrekken van vocht uit het grondwater. Er ontstaat dan een chemische reactie tussen verschillende elementen in het grondwater. Dit zet zich af waardoor de witte uitbloei ontstaat.

Salpeter: wat is de oorzaak?

De witte afzetting op de muur ontstaat door minerale zoutkristallen die overblijven nadat optrekkend vocht in de muren van uw huis opdroogt. Wanneer de muren (gedeeltelijk) drogen, verdwijnt het vocht maar blijven de zoutdeeltjes achter en vormen ze witte vlekken op de muren. Salpeterzout is vaak zichtbaar onderaan de muren, maar ook in kelders en op de buitengevels. Naast dat het er niet fraai uit ziet, zorgt salpeter zout ook nog eens voor ongewenste gevolgen.

Salpeter gevolgen

  • Afbladderen en loskomen van verf
  • Losdrukken van afwerklagen
  • Verhogen van de luchtvochtigheid
  • Bevorderen van schimmel

Wanneer het salpeterzout op de muur zichtbaar is, geeft dit aan dat er zich een te grote hoeveelheid vocht in de muur bevindt. Deze aanwezige hoeveelheden vocht zijn niet via extra ventilatie uit uw muren te krijgen omdat het vocht zich te diep in de muur bevindt.

Witte aanslag op stenen muren verwijderen

Zelf de witte aanslag op uw muur bestrijden door het schoon te maken is niet de oplossing. Salpetervorming duidt op een onderliggend probleem in uw woning. Zolang de oorzaak van het vochtprobleem niet aangepakt wordt, zal salpeter weer tevoorschijn komen. Het is dus belangrijk om salpeter door een vochtbestrijdingsexpert te laten verwijderen.

Meer informatie over de behandelmethoden die Murprotec hiervoor toepast kunt u lezen op de pagina vochtbestrijding. Met 60 jaar ervaring in het vak, garandeert Murprotec de beste en definitieve oplossing voor salpeter. Neem vrijblijvend contact met ons op.