Schimmel voorkomen

Heeft u last van schimmel in uw huis? Dan is het goed om eens te kijken naar de oorzaak van uw schimmelprobleem. De schimmel verwijderen zonder de oorzaak aan te pakken kan resulteren in een steeds terugkerend schimmel probleem. Wij helpen u graag om de achterliggende oorzaak te achterhalen en zo schimmel te voorkomen.

Tips om schimmel te voorkomen

De volgende tips helpen u met het voorkomen van schimmel. Probeer onderstaande tips om verwijderde schimmel niet te laten terugkeren.

 • Ventilatie:
  Het is belangrijk uw huis goed te ventileren, ventileer uw huis dus elke dag minimaal een half uur. Op deze manier kan vocht gemakkelijk uit. Ventileer extra als u kookt, doucht, klust of de was binnen droogt.
 • Kalk en vuil:
  Schimmel hecht gemakkelijker aan kalk en vuil. Houdt de muren, plafonds en vloeren dus schoon. Vooral voegen en naden van tegels in de badkamer en de douche zijn hier gevoelig voor.
 • Schimmelwerende verf:
  Vochtige ruimtes zoals een badkamer zijn extra gevoelig voor schimmel. Kies daarom voor een schimmelwerende muurverf om schimmelvorming te voorkomen.
 • Schimmel bestrijden:
  Bovenstaande oplossingen en tips helpen om schimmel te verwijderen en te voorkomen. Gaat de schimmel toch niet weg of blijft het steeds maar terugkomen? Dan heeft het een andere oorzaak. Om uw schimmelprobleem definitief de baas zijn, zult u de oorzaak moeten achterhalen en oplossen.

Oorzaak van schimmel aanpakken

Vaak is schimmel een gevolg van een vochtprobleem wat verschillende oorzaken kan hebben. Onze vochtexpert weten wel raad met vochtproblemen. Bekijk onze pagina over vochtproblemen of vraag vrijblijvend een gratis analyse aan om uw schimmelprobleem definitief op te lossen. Het is belangrijk dat u schimmelproblemen snel aan pakt, want het kan namelijk negatieve gevolgen hebben.

Gevolgen van schimmel

Schimmels ontwikkelen zich op allerlei oppervlakten. Denk hierbij niet alleen aan muren, plafonds en vloeren, de keuken en de kelder, maar ook aan meubels en kleding. Ze kunnen in principe overal voorkomen waar de vochtigheidsgraad te hoog is. Schimmels veroorzaken vlekken en schade aan de oppervlakte waarop het ontstaat. Ook veroorzaken schimmels een muffe lucht. De vlekken, schade en muffe lucht zijn echter niet de enige gevolgen van schimmel.

Schimmels ontwikkelen mycotoxinen, dit wordt ook wel schimmelgif genoemd. Dit schimmelgif verspreid zich in de omgevingslucht en kunnen zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid. Deze stoffen kunnen namelijk het immuunsysteem verzwakken en kunnen uiteindelijk zelfs allergieën en ademhalingsstoornissen veroorzaken. Wacht dus niet te lang met het oplossen van uw schimmelprobleem.