Terug naar overzicht

Ongedierte in huis door vocht: 3 dingen die je moet weten

14/03/2025
Leestijd: 7 Minuten

Vochtproblemen in huis kunnen veel meer schade aanrichten dan alleen muf ruikende kamers en schimmelvorming op de muren. Een van de gevolgen is dat vocht ongedierte aantrekt. Deze ongewenste gasten kunnen niet alleen een ware plaag worden, ze kunnen ook ernstige schade aan je huis veroorzaken en zelfs je gezondheid in gevaar brengen.

Welke beestjes worden aangetrokken tot vocht?

Heel wat beestjes eten hun buikje rond in vochtige omgevingen. Vocht en schimmels zijn namelijk een feestmaal voor deze ongewenste bezoekers. Het zijn onder andere zilvervisjes, pissebedden, muizen, ratten, houtwormen, kakkerlakken en stofluizen die zich enorm aangetrokken voelen tot vochtige plaatsen.

Stofluizen

Stofluizen en vocht zijn onafscheidelijk. Niet het stof zelf, maar juist schimmels en vocht trekken ze aan. Vochtplekken op muren, schimmelvorming, vochtige materialen zoals een matras of zetel zijn onweerstaanbaar voor de stofluis. Ze worden ernaartoe getrokken zoals vliegen naar licht.

Stofluizen zijn meestal een teken aan de wand. In combinatie met bijvoorbeeld een onverklaarbare muffe geur in huis, een verwarming die op volle toeren draait en toch blijft het kil en/of afbladderende verf, wijst de aanwezigheid van stofluizen bijna altijd op een vochtprobleem.

Stofluizen zijn vaak een duidelijk waarschuwingssignaal. In combinatie met een onverklaarbare muffe geur, een verwarming die op volle toeren draait maar het huis toch kil blijft, of afbladderende verf, wijst de aanwezigheid van stofluizen bijna altijd op een vochtprobleem.

De stofluis is gelukkig niet schadelijk voor onze gezondheid, maar ze kan op termijn wel materiële schade veroorzaken.

Zilvervisjes

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, vind je niet terug in een aquarium. Dankzij hun voorliefde voor vocht kan je hen vaak spotten in de badkamer, het toilet, de wasruimte, de keuken of in de kelder. Deze ruimtes zijn door hun functie vaak vochtiger.

Maar ook vochtproblemen zorgen voor een veilige thuishaven. Door het toedoen van optrekkend vocht, condens en doorslaand vocht nestelt vocht zich in de muren, op de ramen, in het plafond, in de gevel, enzovoort. Alsof dat nog niet genoeg is, is er een reële kans dat ook de relatieve luchtvochtigheid in de getroffen ruimtes stijgt. Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan een steeds groter wordend probleem én de mogelijke komst van zilvervisjes.

Wil je meer te weten komen over zilvervisjes, hoe je ze kunt voorkomen en wat je kan doen als ze eenmaal van jouw huis een thuis hebben gemaakt?

Lees onze blog over zilvervisjes

Pissebedden

Vocht speelt een cruciale rol bij de aantrekking van pissebedden in huis. Deze kleine diertjes houden van vochtige omgevingen, waar ze zich voeden met organisch materiaal en schimmels. Kelders, badkamers en andere vochtige ruimtes bieden ideale leefomstandigheden voor pissebedden. Het aanpakken van vochtproblemen is daarom essentieel om de aantrekking van pissebedden te verminderen en hun aanwezigheid in huis te beperken.

pissebedden door vocht in huis

Muizen en ratten

Insecten zijn niet de enige die een vochtig huis beschouwen als een vijfsterrenhotel. Ook muizen en ratten leven er hun beste leven. Dit doen ze hoofdzakelijk uit het zicht, waar haast niemand hen iets kan maken. Daar eten en slapen ze. Vaak gaat het om kruipruimtes en spouwmuren. De kleinste gaatjes zijn soms al voldoende om je huis te betreden.

Houtwormen in een houten kast

Houtwormen

De houtworm leeft zich uit in koele, vochtige ruimtes met oude houten voorwerpen of vochtige vloeren. Ze maken kleine gaatjes in het hout en graven zich een weg naar binnen.

Een vochtprobleem dat lang aansleept kan ook houtrot met zich meebrengen. Dit is gevaarlijk voor de structuur van je woning. Bovendien maak je het gemakkelijker voor houtwormen omat ze sneller toegang krijgen tot het hout in je woning.

Kakkerlakken

Nog een soort ongedierte dat graag warme, vochtige plekken opzoekt, is de kakkerlak. Een vochtprobleem in je woning, maakt het dus des te aangenamer voor kakkerlakken. Ze komen vooral ’s nachts tevoorschijn op zoek naar een lekkere maaltijd.

Kakkerlakken wijzen zeker niet altijd op een gebrek aan hygiëne. Ze verstoppen zich soms in dozen of tussen kleding. Bovendien verspreiden ze zichzelf in een recordtempo. Het kan dus goed zijn dat ze eigenlijk van bij je buren komen.

Merk je kakkerlakken op? Praat dan eens met je buren of ga op onderzoek uit.

Is vocht de oorzaak van het ongedierte in huis?

Allereerst moet je je de vraag stellen of je ongewenste bezoekers het resultaat zijn van een vochtprobleem. Wanneer vocht de oorzaak is, zijn er vaak meerdere symptomen op te merken.

Merk je naast ongedierte nog één of meerdere van deze symptomen op in je huis?

  • Onverklaarbaar muffe geur in je huis
  • Donkere verkleuringen op je muren
  • Schimmelvorming
  • Beslagen ramen
  • Afbladderende verf
  • Scheuren in het pleisterwerk
  • Loshangend behang
  • Salpeter op de muren

Dan is de kans groot dat een vochtprobleem de boosdoener is.

Wat te doen met ongedierte in huis door een vochtprobleem?

Kies voor een vochtbestrijding

Zolang vocht aanwezig is in je huis, blijft het een aantrekkelijke plek voor verschillende soorten ongedierte. Daarom is het belangrijk om ook het onderliggende vochtprobleem bij de wortel aan te pakken.

Vraag je gratis vochtanalyse aan

Bij Murprotec bieden we een gratis analyse aan waarbij we het vochtprobleem bij je thuis grondig analyseren. Zo bepalen we de oorzaak en de beste behandeling om het vocht definitief te bestrijden.

Gratis analyse

Haal voedselbronnen weg

Ongedierte is altijd op zoek naar eten. Door mogelijke voedselbronnen in je huis weg te halen maak je het voor hen minder aantrekkelijk. Kies daarom altijd voor goed afsluitbare verpakkingen of voedingscontainers.

Neem op geregelde tijdstippen de stofzuiger en maak je hele huis schoon. De kleinste kruimels zijn voldoende om ongedierte aan te trekken.

Hou de luchtvochtigheid in de gaten

De luchtvochtigheid in je huis is niet constant. Deze kan onder andere variëren afhankelijk van de vochtigheid van de buitenlucht. Er is echter een richtlijn: men raadt een gemiddelde luchtvochtigheid van 40% tot 60% aan.

Meer tips om luchtvochtigheid in huis te verlagen

Contacteer een ongediertebestrijder

Blijft ongedierte je huis gijzelen? Neem dan contact op met een ongediertebestrijder. Zij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van verschillende soorten ongedierte.

Waarom is ongedierte in huis gevaarlijk?

Ongedierte in huis kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Niet alle soorten ongedierte brengen gezondheidsrisico’s met zich mee, zo zijn bijvoorbeeld zilvervisjes en stofluizen ongevaarlijk. Dat is anders bij bijvoorbeeld muizen, ratten en kakkerlakken, die kunnen allerlei ziektes met zich meebrengen.

Daarnaast vormt ongedierte, in welke soort dan ook, een gevaar voor je spullen en je woning. Ze kunnen namelijk materialen beschadigen en zo bijvoorbeeld boeken of meubels vernietigen. Ook de structuur van je huis kan schade oplopen wanneer ongedierte lange tijd zijn gang gaat.

Pak je vochtprobleem aan

Ongedierte in huis door vocht is niet alleen een ongemak, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor je huis en gezondheid. Het is belangrijk om vochtproblemen serieus te nemen en proactief stappen te zetten om ze aan te pakken en te voorkomen. Door vochtproblemen te bestrijden, kun je niet alleen de leefomstandigheden in je huis verbeteren, maar ook de dreiging van ongedierte effectief verminderen.

Gratis analyse

Artikel delen via
Vraag nu je gratis analyse aan

Bericht voor huurders

Wij adviseren u de eigenaar/verhuurder te vragen bij de gratis analyse aanwezig te zijn. Wij lossen vochtproblemen graag op bij huurwoningen als de verhuurder/eigenaar aanwezig is bij ons gratis analyse bezoek.

Bedankt!

Je hebt een gratis analyse aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikelen

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading