Uitstekende vraag! Eentje waar wij je graag een antwoord op geven. Een koudebrug in huis kan namelijk vochtproblemen in de hand werken. Hoe, dat leggen we je uit.
Wat is een koudebrug?
Koudebrug, thermische brug of warmtebrug… het zijn allemaal synoniemen van elkaar. Een koudebrug is een zwakke plek in je huis. Het is een plaats waar de isolatie van je huis onderbroken wordt, waardoor kou makkelijker je huis binnendringt en warmte sneller ontsnapt. Geen ideale situatie dus, zeker niet wanneer je geïnvesteerd hebt in het isoleren van je huis.
Toegegeven, het is niet iets dat je zomaar opmerkt. En dat is helemaal niet zo gek. Toch is het niet moeilijk om een koudebrug op te sporen. Je kunt aan de slag gaan met een warmtecamera, maar dat is eigenlijk niet nodig. Een koudebrug kun je prima met blote handen voelen. Ga met je vlakke hand over de muur en je voelt zo waar het kouder is.
Hoe ontstaan koudebruggen?
Koudebruggen wijzen altijd op een isolatieprobleem:
-
Overgang van goede naar slechte isolatie
Soms is een deel van je huis goed geïsoleerd en had het volgende deel net iets minder geluk. Hierdoor valt de isolatielaag grotendeels weg. En dat is nou net de ideale situatie voor een koudebrug.
-
Gebrek aan isolatie
Vaak zijn het oudere huizen waar de isolatie te wensen overlaat. Daar zien we thermische bruggen vaak rondom rolluiken, waar de isolatielaag onderbroken wordt. -
Spouwmuurvervuiling
Rotzooi in je spouwmuur kan de boel ook verstoren. Je isolatie bedekt namelijk niet meer de hele muur, maar verliest deels z’n effect door een hoop troep. -
Verouderde kozijnen
O ja, verouderde kozijnen en koudebruggen hebben een innige relatie. Oude profielen beschermen niet tegen thermische onderbrekingen, waardoor kou z’n gang kan gaan.
Een thermische brug ontstaat op verschillende plaatsen. We zetten de meest voorkomende plekken voor je op een rijtje:
-
Op buitenmuren
-
Op binnenmuren die in contact staan met een buitenmuur
-
Op plaatsen waar een leiding door de isolatie gaat
-
Op plaatsen waar de isolatie slecht geplaatst is
Wat is de link tussen een koudebrug en vochtproblemen
Koudebruggen bezorgen je niet alleen een torenhoge energierekening. Dat is geen verrassing als je weet dat je gemiddeld 20% warmteverlies lijdt door de aanwezigheid van warmtebruggen.
Een koudebrug veroorzaakt ook vochtproblemen. Zo is condens een veelvoorkomend gevolg. En helaas blijft het daar vaak niet bij. Want vochtproblemen verdwijnen jammer genoeg niet vanzelf. Wanneer je condens de vrije loop laat, is het slechts een kwestie van tijd tot er vochtplekken en schimmelvorming ontstaan.
Je wooncomfort ondervindt op meerdere manieren de gevolgen van een koudebrug:
-
Warmteverlies
-
Kille en koude omgeving
-
Hogere kosten
-
Minder gezonde binnenlucht
-
Condens
-
Gevaar voor vochtplekken en schimmels
Een koudebrug en vochtproblemen voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, luidt het spreekwoord. Gelijk heeft diegene die dat voor het eerst uitsprak. Met de juiste isolatie kun je namelijk heel wat narigheid voorkomen. Zo beperk je het risico op koudebruggen en de daaraan gelinkte vochtproblemen.
Zijn er koudebruggen in je woning? Dan kun je nog altijd de ontwikkeling van een vochtprobleem tegengaan. Het belangrijkste wat je kunt doen, is de koudebrug verhelpen. Is een raam de boosdoener? Dan kan het volstaan om beter isolerend glas te laten plaatsen. Een koudebrug die veroorzaakt wordt door slechte isolatie is andere koek. Dan bestaat de kans dat je maar beter de complete isolatie kunt aanpakken. Zo voorkom je dat je op een later moment zowel nieuwe isolatiewerkzaamheden als een vochtbehandeling voor je kiezen krijgt.
Soms is de situatie zo ingewikkeld dat er extra buitenisolatie nodig is om het probleem blijvend op te lossen.
Laat je daarom bijstaan door een specialist ter zake. Iemand die weet wat die doet en die jou advies op maat geeft voor jouw woning.
Hoe kun je een vochtprobleem door een koudebrug oplossen?
Op de vraag “kan een koudebrug vochtproblemen veroorzaken?” kennen we ondertussen het antwoord. We weten ook waarom de koudebrug die vochtproblemen veroorzaakt. Maar nu de grote vraag: hoe los je het op?
Een koudebrug oplossen voor er zich een vochtprobleem gemanifesteerd heeft, is één ding. Een koudebrug én een vochtprobleem oplossen is net een tikkeltje moeilijker. Maar gelukkig niet onmogelijk.
Onze ervaring leert dat enkele factoren een grote invloed hebben op het succesvol bestrijden van een vochtprobleem door toedoen van een koudebrug: isoleren, verwarmen en ventileren. De heilige Drie-eenheid als het gaat om koudebruggen en vochtproblemen.
Een Murprotec CTA-systeem tegen condens
Wil je condens in huis tegengaan? Dan is ons luchtbehandelingssysteem dé oplossing. Begin jaren 2000 zochten we achter de schermen op onze Research & Development-afdeling naar een efficiënte oplossing waardoor condens voltooid verleden tijd wordt.
Condens is het fenomeen waarbij vochtige deeltjes in de lucht neerdalen op koude oppervlakken. Dit zien we vaak gebeuren wanneer er te weinig luchtcirculatie is. Wij bij Murprotec ontwikkelden een apparaat dat zorgt voor een constante toevoer van verse lucht waardoor vocht de kans niet krijgt om neer te slaan op bijvoorbeeld ramen of muren.
Noem ons luchtbehandelingssysteem gerust de longen van je huis. Verse buitenlucht wordt naar binnengebracht en aanwezige binnenlucht wordt via de daarvoor bedoelde roosters naar buiten geduwd. Efficiënt, effectief en definitief.
Vraag advies aan Murprotec
Geen vochtprobleem is te gek voor onze specialisten. Met hun jarenlange ervaring en de nodige tools op zak, komen ze gratis bij je langs voor een nauwkeurige analyse van het vochtprobleem. We gaan op zoek naar de oorzaak om het probleem bij de wortels aan te pakken. We bespreken met jou de mogelijkheden om het vochtprobleem te bestrijden en geven je meteen een bijpassende offerte.
Overtuigd? Ga dan direct akkoord, dan wij zetten alles in gang om het vocht te bestrijden. We stellen een projectleider aan die alles voorbereidt en tot in de puntjes inplant.
Gratis analyse