Heb je last van condensatievocht in huis?

Je kent het wel: een beslagen spiegel na het douchen, waterdruppels op en rond je ramen… Condensatievocht is de boosdoener. Het fenomeen ontstaat wanneer waterdamp in aanraking komt met koude oppervlakken. De warme, vochtige lucht koelt snel af en zo ontstaan waterdruppels. Gelukkig is een beslagen spiegel niet het einde van de wereld. Verre van zelfs. Condensatievocht dat snel weer als sneeuw voor de zon verdwijnt, is niets om je zorgen over te maken. Wanneer vochtige lucht niet weg kan, heb je wel een probleem. Condensatie in huis betekent bijna altijd dat er een te vochtig binnenklimaat is.

Huishoudelijke activiteiten zoals koken, douchen en wassen zorgen voor extra waterdamp in huis. Vooral oudere woningen kampen met condensatievocht, maar ook nieuwbouwwoningen moeten eraan geloven. De strenge isolatienormen hebben heel wat voordelen, maar werken ook condensatievocht in de hand. Een goede isolatie beperkt de luchtcirculatie, waardoor vochtige lucht makkelijker blijft hangen.

Je huis voldoende laten ademen is de boodschap!

Vochtplekken door condensatievocht voor een behandeling Vochtplekken door condensatievocht na een behandeling

Voor

Na

Hoe herken je condensatievocht?

Blijft waterdamp lang hangen of verdwijnt het nooit? Dan heb je te maken met een vochtprobleem. Dit zijn de meest voorkomende tekenen van condensatievocht:

  • Druppels op de ramen
  • Druppels op de muren
  • Schimmel in de hoeken van de kamer
  • Schimmel op het plafond
  • Schimmel rondom de raamkozijnen
  • Een muffe geur
  • Klamme lucht
  • Opvallend hoge energiekosten

Deze vallen ’s winters nog net iets meer op. Wanneer het binnen warmer is dan buiten, krijgt condens vrij spel.

Wat is de oorzaak van condensatievocht?

Condensatievocht is geen uitzondering in Nederlandse huizen. Maar liefst 25% van alle vochtproblemen heeft te maken met condensatie. Als condensatievocht zich opstapelt in je huis, dan komt dat meestal door te weinig luchten en onvoldoende, te weinig – of te veel! – isoleren.

  • Onvoldoende ventilatie 

Vochtige lucht zoekt een weg naar buiten. Wanneer die ontbreekt, daalt het vocht neer op koude plekken. Je huis goed luchten is noodzakelijk om condensatievocht te voorkomen. Bovendien houd je het zuurstofgehalte in huis op peil en verminder je de kans op een CO-vergiftiging. Onvoldoende zuurstof kun je herkennen aan hoofdpijn of concentratieproblemen.

  • Gebrekkige isolatie 

In een slecht geïsoleerd huis blijven muren en ramen koud of vochtig aanvoelen. Zeker tijdens koude wintermaanden is het extra uitkijken. Het vocht in de lucht condenseert dan sneller. Isolatie is goed voor je energieverbruik, maar heeft ook een keerzijde. Zo kan een te goed geïsoleerd huis condensatie veroorzaken. Extra ventileren of luchten is noodzakelijk! 

  • Onvoldoende verwarming

Schimmels en vochtplekken zijn dol op plaatsen waar de verwarming niet hoog genoeg staat en vochtige lucht dus niet verdampt. Zo krijgt vocht de kans om zich te vestigen in je huis. De binnentemperatuur stabiel houden is een simpel trucje om vocht uit je huis te weren.

  • Vochtabsorberende materialen

Sommige bouwmaterialen nemen meer vocht op dan andere. Dat is nu eenmaal zo. Denk dus goed na welke materialen je in je badkamer, wasruimte of keuken gebruikt. Deze ruimtes zijn sowieso vochtiger dan andere en dus gevoeliger voor vocht.

Waarom is het belangrijk om condensatievocht aan te pakken?

Condensatievocht is als een sluimerende verkoudheid voor je huis. Het lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar is toch behoorlijk ernstig. Dit kan je dus beter voorkomen. Wanneer vocht geen weg naar buiten vindt en daardoor op je muren en ramen blijft hangen, creëer je de ideale situatie voor vochtplekken, schimmels en salpeter. Stukje bij beetje wordt je huis ongezonder om in te wonen.

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon vochtplek (geel)

Schimmels

Icoon schimmel (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Luchtbehandelingssysteem van Murprotec hangt in een keuken

Hoe bestrijden we condensatievocht?

Luchten, luchten en nog eens luchten – dat is hoe je condensatievocht het gat van de deur wijst. Wanneer condens snel weer verdwijnt, volstaat het om regelmatig een raam open te zetten. Bij chronisch condensatievocht kun je wat extra hulp gebruiken. Gelukkig kun je beroep doen op ons luchtbehandelingssysteem.

Onze Research & Development-afdeling ontwikkelde een apparaat waarmee condensatievocht en schimmelvorming verleden tijd zijn. Door de jaren heen zijn we ons apparaat blijven finetunen, tot de 4e generatie van een feit werd. Dankzij onze CTA 4 blijft vocht niet meer hangen. Frisse buitenlucht wordt naar binnengetrokken, terwijl binnenlucht naar buiten wordt geduwd. En je weet wat dat wil zeggen: geen vocht meer. Want hoe meer de lucht zich kan verplaatsen, hoe minder condensatievocht.

Ons luchtbehandelingssysteem:

  • haalt verse lucht naar binnen
  • verwarmt de lucht tot 15 °C
  • is verkrijgbaar in 3 kleuren: zwart, wit en grijs
  • voorkomt schimmelvorming
  • rekent af met condens
Meer over een luchtbehandeling

De Murprotec-werkwijze

Icoon klembord (geel)
1

Gratis analyse

Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

De vochtspecialist stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles te dubbelchecken en met je door te nemen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Deze artikelen zijn interessant voor jou

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikelen en nuttige tips en tricks.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading