Vochtige kelder: mogelijke oorzaken en vormen van bestrijding
Kelders zijn vochtgevoelig. Vreemd is dat niet, want de keldermuren staan onder hevige druk van grondvocht. Daar
komt nog eens bij dat de meeste kelders zich volledig onder de grond bevinden en dus moeilijk te ventileren zijn.
Bijzonder jammer, want een kelder is welkome opbergruimte of zelfs woonruimte. Een vochtige kelder gooit roet in het
eten.
Last van een vochtige kelder? Vraag een gratis analyse aan en een vochtspecialist komt bij je langs om je te
adviseren.
Gratis analyse
Hieronder beantwoorden we de belangrijkste vragen rondom een vochtige kelder:
- Hoe kun je een vochtige kelder herkennen?
- Wat zijn de mogelijke oorzaken van vocht in de kelder?
- Wat zijn de gevolgen van een vochtige kelder?
- Hoe bestrijd je een vochtige kelder?
- Waarom kun je beter niet wachten met het bestrijden van vocht in de kelder?
- Wat is een gratis analyse?
- Hoe gaan we te werk om je kelder weer vochtvrij te maken?
- Hoe kun je vocht in de kelder voorkomen?
Hoe kun je een vochtige kelder herkennen?
Vochtige kelders zijn schering en inslag. Gooi vooral niet de handdoek in de ring, maar let dubbel zo goed op de tekenen van een vochtige kelder. Zo ben je er snel bij.
Deze tekenen worden vaak gelinkt aan een vochtige kelder:
- De muurverf schilfert af.
- De afwerklagen laten los, denk aan pleister- of stucwerk.
- Salpetervorming op je muren.
- Er hangt een vochtige lucht in je kelder.
- Hout gaat rotten.
- De ontwikkeling van zwammen en schimmels.
- Er hangt een muffe geur in je kelder.
- Waterdruppels op je muren.
- Water op de keldervloer.
De aanwezigheid van een of meerdere van deze tekenen wijst op een vochtprobleem in je kelder. Droge kelders hebben nou eenmaal geen last van deze zaken.
Laat vocht geen heer en meester zijn in je kelder en roep de hulp in van een professionele vochtspecialist. Onze Murprotec Pro’s voeren helemaal gratis een vochtanalyse uit en geven je meteen uitgebreid advies. Heb je last van een vochtprobleem in je kelder? Vraag dan gratis en vrijblijvend een analyse aan.
Gratis analyse
Wat zijn mogelijke oorzaken van een vochtige kelder?
Een kelderruimte wordt vaak minder goed geventileerd en is omringd door vochtige grond en grondwater. Omdat de keldermuren in direct contact staan met de grond kan het (grond)water via zwakke plekken in de wanden en vloeren trekken of zelfs via de wanden naar binnenkomen. Dit kan een of meerdere vochtproblemen in je kelder veroorzaken. Dit, in combinatie met dat een kelder vaak donker is, maakt het ook een ideale plek voor schimmels om te groeien. Ook vergelijkbare ruimtes als een zit- of leefkuil, souterrain of een dijkwoning zijn gevoelig voor problemen met vocht.
Wat zijn de gevolgen van een vochtige kelder?
Een vochtige kelder blijft niet zonder gevolgen. Afhankelijk van de oorzaak van het vochtprobleem kunnen andere gevolgen zich laten gelden. Bij de ene kelder zal het zich uiten in afbladderende verf of salpetervorming, bij andere zijn het kringvormige vlekken op de muren en rotten van papier of kartonnen dozen. In extreme gevallen kan het zelfs gebeuren dat een kelder door stijgend grondwater of regenwater vol met water komt te staan.
Ons algemene advies: laat vocht niet gewoon zijn ding doen in je kelder. Zo beperk je extra hoge reparatiekosten omdat de schade aan je kelder de spuigaten uitliep.
Gezondheidsproblemen
Schimmels
Ongezonde binnenlucht
Schade aan je woning
Salpeter
Ongedierte
Herken je een of meerdere van bovenstaande punten? Dan wordt het tijd dat je actie onderneemt. Vraag vrijblijvend een gratis analyse aan zodat wij de oorzaak in kaart kunnen brengen met daarbij de beste oplossing op maat.
Doe meteen iets aan een vochtige kelder
Heb je te maken met vocht in de kelder? Knijp dan vooral geen oogje toe, want zo wordt het probleem steeds groter. Ook al is de kelder niet meteen je lievelingsplek, een kelder is een ruimte met aardig wat mogelijkheden. Gebruik hem als opbergruimte, woonruimte, als washok of als speelkamer voor de kids.
Wanneer je met vocht in de kelder zit, worden die mogelijkheden stelselmatig van tafel geveegd. Wie wil er nou uren in een vochtige kelder doorbrengen? Juist, niemand. Vraag een gratis analyse aan en stop vocht.
Gratis analyse
Hoe kun je vocht in de kelder bestrijden?
Vocht bestrijden in de kelder kan op verschillende manieren: kelderdrainage, kelderafdichting, luchtbehandelingssysteem of muren injecteren. Welke methode het meest geschikt is, hangt helemaal af van de situatie in jouw kelder en de aard van het vochtprobleem.
Onze gratis analyse
De oorzaak van het vocht in de kelder achterhalen is noodzakelijk om de juiste behandeling te bepalen. Dit kan al gauw oplopen tot soms wel 350 euro, maar niet bij Murprotec. Wij bieden zo’n analyse helemaal gratis aan. Dat doen we omdat we vinden dat iedereen de kans zou moeten hebben om in een gezonde, vochtvrije woning te leven. Onze gratis analyse brengt iedereen daar een stapje dichterbij.
Tijdens zo’n gratis analyse komt één van onze vochtspecialisten bij je langs om het vochtprobleem van dichtbij te onderzoeken met de nodige metingen. De analyse is de basis van ons verdere advies. Het ene vochtprobleem is het andere niet en daarom heb je ook een oplossing op maat nodig. Daarvoor ben je bij Murprotec aan het juiste adres. We bespreken de opties en beantwoorden al je vragen. We geven je ook meteen een offerte. Zo weet je ook het prijskaartje en kun je weloverwogen beslissingen nemen.
Gratis analyseGratis analyse
Onze expert komt bij je langs om de nodige vochtmetingen uit te voeren en het probleem van dichtbij te analyseren.
Voorstel op maat
Na de vochtdiagnose bepalen we welke vorm(en) van vochtbestrijding je nodig hebt om je vochtprobleem definitief te bestrijden.
Definitieve vochtbestrijding
Onze vakmensen komen op de afgesproken datum langs om het vocht aan te pakken en je woning weer vochtvrij te maken.
Controle na de werkzaamheden
Na de vochtbestrijding komen we nog eens langs om de effectiviteit van ons werk onder de loep te nemen.
Hoe kun je vocht in de kelder voorkomen?
Je kunt preventief enkele zaken doen om vocht in je kelder te voorkomen. Zo is kelderafdichting bijzonder nuttig in kelders die nog geen vochtprobleem hebben. Ook een luchtbehandelingssysteem speciaal voor de kelder kan condensatievocht en schimmelvorming voorkomen. Dat komt omdat zo de luchtcirculatie gegarandeerd wordt.
Bovendien is het belangrijk om regelmatig een kritische blik op je kelder te werpen. Merk je dan een van de tekenen van vocht op, dan kun je meteen ingrijpen en de schade beperken.
Deze artikelen zijn misschien interessant voor jou
Ontdek tal van tips en tricks tegen vocht of lees meer over de verschillende vochtproblemen, de mogelijke oorzaken en gevolgen en vooral wat je er nou precies tegen kunt doen.