Heb je last van condens op de ramen?

Hoe kun je condens op je ramen herkennen?

Condens op de ramen ontstaat wanneer waterdamp zich omzet in vloeibare vorm als het in contact komt met koude oppervlakken. Condensatie vormt zich wanneer het in contact komt met de koudste oppervlaktes, waardoor de ramen vaak als eerste de dupe zijn.

Vocht op ramen komt vaak voor, vooral aan de binnenkant van je ramen. Heb je in je huis vaak last van vochtige ramen? Dan ben je lang niet alleen. Condens op ramen, specifiek condens op de binnenkant van de ramen, is een vaak gezien probleem. Je merkt het makkelijk op door de waterdruppels op het glas. De ene ruimte is er gevoeliger aan dan de andere. Hier komt condens op ramen het vaakst voor: 

 • Condens op het badkamerraam
 • Condens op het keukenraam
 • Condens op de verandaramen
 • Condens op het slaapkamerraam
 

Condens op je ramen lijkt onschuldig, maar als het vocht op de ramen niet snel wegtrekt, is dat een aanwijzing van een ernstiger vochtprobleem. Merk je ook schimmels en een muffe geur op? Bladdert de verf af rond je ramen of komt het behang los? Dan is de condens op je ramen niet langer onschuldig of tijdelijk. Schakel daarom de hulp in van een Murprotec-vochtspecialist.

Gratis analyse
Raam met waterdruppels aan de binnenkant door condensatie
 
 

Verwijder condens op de ramen voorgoed met Murprotec

 • Gecertificeerd luchtbehandelingssysteem
 • Meer dan 65 jaar ervaring
 • Vaste prijs
 • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap in definitieve bestrijding van de condens op je ramen, is een gedetailleerde en uitgebreide analyse van het vochtprobleem. Die vochtanalyse voeren we altijd gratis aan huis uit.

 1. Vraag online een gratis analyse aan

 2. We nemen ze snel mogelijk contact met je op om een afspraak te maken

 3. Onze vochtspecialist komt langs en analyseert het vochtprobleem 

 4. Je krijgt meteen een oplossing voor de bestrijding van de condens op de ramen

Wat is de oorzaak van condens op je ramen?

Condens op de ramen kan verschillende oorzaken hebben. Voor de bestrijding van de vochtige ramen is het essentieel om eerst te weten wat precies aan de basis ligt van de condens op je ramen.

 • Condens op de ramen door te weinig ventilatie

Vaak wordt condens op de ramen veroorzaakt door het gebrek aan goede ventilatie. Sommige kamers in huis zijn gevoeliger voor vocht. Tijdens onze slaap verliezen we liters vocht en door te douchen, onze was op te hangen, te strijken of te koken creëren we vochtige ruimten. Door je badkamer, slaapkamer en keuken goed te luchten, verklein je de kans op condens op de binnenkant van je ramen. Merk je dat de condens op de ramen niet snel verdwijnt, bijvoorbeeld na het douchen? Dan is het mogelijk dat de condens op je ramen wijst op een groter vochtprobleem. Vraag een Murprotec-vochtspecialist om de juiste diagnose te stellen. Onze specialisten komen gratis bij je langs om het vochtprobleem grondig te analyseren.

 • Condens op de ramen door bouwvocht

Bouwvocht kan bij nieuwbouwwoningen aan de basis liggen van condens op de ramen. Tijdens het bouwproces kan vocht zich ophopen in de woning. Indien de woning niet goed uitgedroogd is alvorens deze bewoond wordt, kan zich condens op de binnenkant van de ramen voordoen. Merk je binnen de eerste 10 jaar na het plaatsen van de ramen condens op aan de binnenkant van je ramen? Dan kun je het beste je garantievoorwaarden nalezen.

 • Condens op de ramen door te goede isolatie

Naast een slechte ventilatie kan ook een te goede isolatie de oorzaak van condens op de ramen zijn. Nieuwbouwwoningen zijn onderhevig aan strenge isolatieregels waardoor het moeilijker wordt voor de vochtige lucht om een weg naar buiten te vinden. Hetzelfde ontstaat soms bij de renovatie van oudere woningen. Hierdoor bijt vocht zich gemakkelijk vast op koudere oppervlakken, waardoor condens op de binnenkant van je ramen ontstaat.

 • Condens op de ramen door te hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid kan condens op je ramen veroorzaken. De te vochtige binnenlucht vindt geen weg naar buiten, waardoor het vocht zich vastzet op koele oppervlakken. Koude ramen zijn hier ideaal voor, met als gevolg dat de binnenkant van de ramen beslagen raakt.

 • Condens op de ramen door optrekkend vocht

Condens op ramen kan ook teweeggebracht worden door andere vochtproblemen zoals optrekkend vocht. Hierdoor stijgt het vochtgehalte in de binnenlucht, met condens op ramen als gevolg. Laat de oorzaak van het vochtprobleem altijd vaststellen door een specialist, zodat je het probleem onmiddellijk grondig kunt aanpakken.

 • Condens op ramen door doorslaand vocht

Doorslaand vocht op zich is erg onaangenaam. De kans bestaat echter dat zich een nieuw vochtprobleem ontwikkelt, met name door de toegenomen hoeveelheid vocht in de lucht. Zo kan condens op ramen ontstaan wanneer de vochtige lucht geen uitweg heeft.

Is condens op de binnenkant van de ramen schadelijk? 

Condens op de binnenkant van je ramen is schadelijk op verschillende vlakken. Zo wijzen je beslagen ramen op een vochtprobleem. Hoe groter dit probleem, hoe schadelijker de gevolgen.

Vocht in het algemeen is immers slecht voor je gezondheid. Het verhoogt het risico op astma en andere luchtweginfecties, het heeft invloed op je slaapkwaliteit en je levenskwaliteit in het algemeen. Daarnaast tast vocht ook de structuur van je woning aan waardoor het in waarde kan dalen.

Condens op het raam met een verdrietige smiley op getekend.
Condens op de buitenkant van het raam

Is condens op de buitenkant van ramen schadelijk? 

Condens op ramen is meestal geen goed teken, tenzij je condens spot op de buitenkant van de ramen. Dit duidt op een goede isolatie en is dus niets om je zorgen over te maken. Conclusie, condens aan de buitenkant van de ramen is niet schadelijk.

Merk je ook aan de binnenkant van de ramen condens op, dan vraag je beter raad aan een professional.

Gratis analyse

Waarom moet je condens op de ramen behandelen?

Bij condens op een raam komt vaak ook schimmel en geurhinder kijken. Dat is zeker het geval als de isolatie van je raam en de plaatsen errond ontoereikend is. Zo’n koudebrug zorgt niet alleen voor warmteverlies, het maakt het condensatieprobleem erger, waardoor je huis en je gezondheid eronder lijden.

Wat zijn de gevolgen van vocht?
Icoon waarschuwing (geel)

Koudebruggen komen bij ramen voor:

 • Als de isolatie niet goed op elkaar aansluit, bv. bij gestorte balken boven een raam

 • Als isolatie ontbreekt, bv. rond rolluiken

 • Als het raamkozijn verouderd is

Voorkom de nare gevolgen van condens op je ramen

Icoon longen (geel)

Voorkom
gezondheids­problemen

Icoon vochtplek (geel)

Voorkom
schimmels

Icoon schimmel (geel)

Voorkom
ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Voorkom
schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Voorkom
salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Voorkom
ongedierte

Hoe gaat Murprotec te werk om de condens op ramen definitief op te lossen?

Icoon klembord (geel)  
1

Gratis analyse

Een vochtspecialist komt langs om vochtmetingen te doen en het vochtprobleem te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om je vochtprobleem definitief op te lossen.

Icoon offerte (geel)
3

Projectleider

Onze projectleider komt langs om alles dubbel te checken en met je te overlopen. We zorgen voor een duidelijke planning en communicatie.

Icoon werfleider (geel)
4

Vochtbehandeling

Onze specialisten gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht definitief aan te pakken.

Vertrouw op Murprotec om een betrouwbare en correcte analyse te maken van je vochtprobleem – helemaal gratis. Zo ben je altijd verzekerd van een definitieve oplossing van de condens op de ramen. Dat beloven we met onze kwaliteitsgarantie.

Hoe kun je condens op je ramen bestrijden?

Openstaand Velux raam met uitzicht op bomen.

Beter ventileren

Beter ventileren is veelal de boodschap om condensatieproblemen voorgoed op te lossen. Dat kan met een luchtbehandelingssysteem dat overtollig vocht uit de lucht haalt en het binnenklimaat weer gezond maakt.

Maar blijven je ramen beslaan omdat er nog een ander vochtprobleem aanwezig is in je huis, dan zal ventilatie niet genoeg zijn. Professioneel advies brengt raad.

Ventilatierooster van een luchtbehandeling

Luchtbehandeling bij condensatieproblemen

Ons CTA-luchtbehandelingssysteem ververst de lucht in huis, waardoor vocht verdwijnt en schimmels wegblijven.

Meer over luchtreinigers

Vochtspecialist injecteert de muur tegen vocht

Muren injecteren bij optrekkend vocht

Komt de condensatie door optrekkend vocht? Dan injecteren we je muren met een vochtafwerende emulsie.

Meer over muren injecteren

Kun je schimmel ten gevolge van condens op de ramen zelf verwijderen?

Vertoont de ruimte rond je vochtige ramen schimmelvlekken? Dan kun  je zelf aan de slag met schimmelwerende producten, maar denk altijd aan je gezondheid als je schimmels probeert weg te poetsen. De sporen die daarbij vrijkomen zijn namelijk schadelijk.

Lees meer over schimmel
Icoon waarschuwing (geel)

Denk eraan dat schimmels rond je ramen wegpoetsen of de vlekken overschilderen het vochtprobleem niet aanpakt. Zo maskeer je het probleem alleen maar. Wil je dat de schimmels voorgoed verdwijnen? Dan moet je het vochtprobleem behandelen.

Condens op je ramen oplossen? Murprotec weet raad

Hoe komt het dat je ramen steeds vochtig zijn aan de binnenkant? Murprotec analyseert de oorzaak van condens op je ramen en stelt je meteen een geschikte oplossing voor. Zo maak je een einde aan de condensatieproblemen in huis.

Gratis analyse

Merk je vochtproblemen op andere plaatsen in huis op?

Icoon muur (geel)

Vocht in de muren

Merk je dat je binnenmuren vochtig zijn of dat er vochtplekken ontstaan?

Mijn muren zijn vochtig
Icoon kelder (geel)

Vocht in de kelder

Is je keldervloer nat of sijpelt er grondwater door de keldermuren?

Mijn kelder is vochtig
Icoon raam (geel)

Vocht op de ramen

Zijn je ramen vaak beslagen en blijven er waterdruppels achter?

Mijn ramen zijn vochtig

Deze artikelen zijn misschien interessant voor jou

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding, condens op ramen en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikelen en nuttige tips en tricks.

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading