Vochtige kruipruimte

Wanneer de stand van het grondwater hoog is op de locatie waar uw woning of bedrijfspand zich bevindt kan er vocht omhoog komen in uw kruipruimte of watermeterput. Een andere oorzaak van dit probleem kan het verdampen van water uit de grond zijn.

Oplossingen voor een vochtige kruipruimte

In principe is het altijd goed om het probleem eerst proberen op te lossen door middel van natuurlijke ventilatie. Dit vind normaal plaats door middel van ventilatieroosters onderaan de buitenmuur die in verbinding staan met de kruipruimte. Deze ventilatieroosters dienen minimaal aan voor en achterzijde aanwezig te zijn en vrije doorgang te hebben zodat er een natuurlijke trek / tocht ontstaat in de kruipruimte. Indien dit niet mogelijk is dan kan een dampdichte bodemafsluiting worden aangelegd. Dit kunt u zelf eenvoudig doen met schelpen / piepschuimkorrels of vijverfolie. Hieronder hebben wij voor u een overzicht gemaakt van (relatief) eenvoudige oplossingen, onderverdeeld in tijdelijk en definitief.

Tijdelijke oplossingen

1. Leg een vuilniszak met enkele stenen erop op de bodem
2. Trek van 2 kanten een vuilniszak over het luik heen met daarin een steen. De vuilniszak gaat met haar punt naar beneden staan waardoor het vocht direct weer terug druppelt.

Definitieve oplossingen

1. Isoleren van het vloerluik met piepschuim isolatie en daarbij de randen van het luik voorzien van een tochtstrip. De tochtstrip zorgt dat het luik een dampdichte afsluiting is ten opzichte van de kruipruimte.
2. Zorgen dat er geen water meer kan verdampen door een folielaag aan te brengen op de bodem.

Optie 2 is daarbij afhankelijk van de hoeveelheid water die in uw watermeterput komt te staan, bij veel water heeft deze ingreep geen zin omdat het water dan boven het folie uit zal komen.

 

Heeft u last van optrekkend vocht? Bekijk onze vochtbestrijdingstechnieken!