Kelderdrainage tegen vocht in de kelder

Wat is kelderdrainage?

Kelderdrainage is een veelvoorkomende toepassing om een vochtprobleem in de kelder te bestrijden. Dat is nodig ook, want het grondwater voert een enorme druk uit op onze kelders. De alsmaar extremer wordende weersomstandigheden met hevige regenbuien helpen daar niet bij. Het grondwater sijpelt door scheuren en barsten in je keldermuren.
Bij kelderdrainage houden we het grondvocht niet tegen met een waterdichte beschermlaag zoals bij kelderafdichting het geval is. In plaats daarvan voeren we bij kelderdrainage het overtollige vocht gecontroleerd af via een doeltreffend netwerk van leidingen, goten en noppenmembranen en eventueel pompen.

Er zijn verschillende soorten drainagesystemen:
Murprotec maakt zowel binnen- als buitenmuren

Wanddrainage

Bij wanddrainage worden je keldermuren voorzien van kanalen en een noppenmembraan, soms ook drainagematten genoemd. Deze zorgen ervoor dat vocht dat via scheurtjes de keldermuur insijpelt, wordt afgevoerd richting een verzamelput. Bovenop het noppenmembraan plaatsen we een nieuwe wand, zodat je kelder helemaal functioneel en afgewerkt is, terwijl achter de schermen het drainagesysteem op volle toeren draait.

Een Murprotec-vochtexpert maakt je kelder opnieuw helemaal vochtvrij

Randdrainage

De kimnaden, waar de muur en vloer samenkomen, vormen vaak een risico als het gaat om het doorlaten van vocht. Met een randdrainagesysteem hoef je je geen zorgen te maken dat het vocht in je kelder blijft. Randdrainagesystemen zorgen er immers voor dat vocht dat binnenkomt via de kimnaden, wordt opgevangen in een goot voorzien van een drainage buis en gevuld met stenen.

Een Murprotec-luchtbehandelingssysteem zuivert de lucht in huis

Vloerdrainage

Bij vloerdrainagesystemen creëren we kanaaltjes, een verzamelput en pomp in de keldervloer, hiermee verzamelen we het vocht dat via je vloer je kelder binnenkomt. Vervolgens gebruiken we noppenfolie. Deze wordt bovenop de oude vloer gelegd, waarna het overtollige water via de kanaaltjes naar de verzamelput en via de pomp naar buiten wordt geleid. Bovenop het noppenmembraan komt je nieuwe dekvloer, zo kan je nog perfect door je kelder wandelen.

 

Met het juiste systeem voorkom je dat vocht een probleem wordt in je kelder en kun je de ruimte weer optimaal gebruiken.

Achterhaal de oorzaak van het vochtprobleem

Niet zomaar iedere vochtbehandeling zal het vocht in je kelder tegenhouden. Daarom is het belangrijk om te weten waar het probleem precies ontstaat. Keldervocht komt niet uit het niets. Zo zijn er een paar veelvoorkomende vochtproblemen in de kelder:


Het beste wat je kunt doen, is de hulp inschakelen van een Murprotec-vochtspecialist. Onze gratis vochtanalyse toont aan wat het vocht in je kelder veroorzaakt en hoe je het permanent kunt bestrijden.

Gratis analyse
Kelderdrainage door Murprotec

Kelderdrainage door Murprotec

Wij Nederlanders zijn kampioen draineren. Zo houden we overal in het land het waterpeil onder controle en voorkomen we overstromingen. Onze Murprotec-vochtspecialisten gebruiken hetzelfde idee ook in je kelder. Al jaren draineren we kelders over het hele land. We kennen het klappen van de zweep.

Om je het beste resultaat te garanderen, werken we stap voor stap. Afhankelijk van je kelder en de omvang van het vochtprobleem heb je één of meerdere drainagesystemen nodig. Sommige zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, andere niet. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om wanddrainage altijd te combineren met vloerdrainage. Vraag daarom altijd persoonlijk advies aan een professionele vochtbestrijder.

Kelderdrainage in 5 stappen

Een vloerdrainage voorkomt dat water langs de keldervloer binnendringt
 
  1. Werkzaamheden voorbereiden

    Eén van onze vochtspecialisten komt bij je langs om de ruimte te controleren en volledig op te meten zodat we ons optimaal kunnen voorbereiden op de werkzaamheden in het vooruitzicht.

  2. Aanbrengen van noppenfolie of -membraan

    De noppenfolie of -membraan bestaat uit sterk materiaal. Met waterdichte tape voorkomen we dat grondwater zich een weg baant tussen de membraanstroken.
  3. Boren van de afvoerput

    De afvoerput van je drainagesysteem moet op het laagste punt van je kelder komen. We boren de afvoerput en zorgen ervoor dat je na de werkzaamheden amper iets merkt van de nieuwe installatie.
  4. Plaatsen van een nieuwe wand

    Nu je afvoerput klaar is, gaan we verder met het drainagesysteem. We plaatsen een nieuwe wand, want bij kelderdrainage bouwen we een kelder in een kelder.
  5. Ventilatie

    Bij een drainagesysteem vangen we het vocht op en leiden we het naar buiten. Daardoor kan de luchtvochtigheid in de kelder wel aan de hoge kant blijven. Daarom raden we vaak aan om kelderdrainage te combineren met een luchtbehandelingssysteem om zo de vochtigheid van de binnenlucht onder controle te houden. Zo bescherm je je kelder tegen condensatievocht.

De voordelen van kelderdrainage door Murprotec

illustratie van een duim omhoog met 5 sterren

Efficiënte behandeling

Goed uitgevoerde kelderdrainage is een efficiënte manier om vocht uit je kelder te leiden.

illustratie van iemand die parfum verstuift

Geen muffe geurtjes

Na de behandeling krijgt vocht niet de kans om zich vast te zetten. Zo voorkom je die onaangename, muffe geur.  

illustratie van een spaarpot in de vorm van een huis

Subsidies
mogelijk  

De overheid biedt verschillende subsidies. Mogelijk komen de werkzaamheden in je kelder hiervoor in aanmerking.  

illustratie van een omleidingsbord

Vocht naar
buiten leiden

Vocht wordt niet tegengehouden, maar efficiënt naar buiten geleid via het vernuftige systeem met noppenfolie.  

illustratie van een huis met beschadigde funderingen

Stabiliteit van je woning

Je beschermt je huis tegen structurele schade door vocht in je kelder te bestrijden.



 

Blijf niet zitten met vocht!

Gratis analyse

 

Zet de eerste stappen naar een vochtvrije kelder

Is kelderdrainage de ideale behandeling voor jouw vochtprobleem? Dat is een vraag waar onze vochtspecialisten een antwoord op kunnen bieden. Maar niet zonder een grondige analyse waarbij ze de oorzaak van het probleem blootleggen. Misschien is kelderafdichting wel precies wat jouw kelder nodig heeft.

Vertrouw op het professionele advies van onze Murprotec-specialisten. Want dankzij een correcte vochtdiagnose bepalen ze welke behandeling het beste is voor het vochtprobleem in jouw kelder.
 

Waarom je kelder draineren?  

De kelder is van nature vochtig en bij een gebrek aan ramen kan vocht ook minder makkelijk weg. Maar dat wil niet zeggen dat je vocht zomaar z’n gangetje moet laten gaan. Via kelderdrainage reken je af met vocht. Je beschermt zo jezelf, je gezin, je portemonnee, je gezondheid en je woning. Er zijn geen betere redenen om vocht te bestrijden.

Daarnaast voorkom je ook schimmels, salpetervorming, houtrot en structurele problemen.

Vertoont je kelder tekenen van vocht? Vraag dan een gratis vochtanalyse aan.

Gratis analyse
 

Hoeveel kost kelderdrainage?

Er is niet één prijs voor kelderdrainage. Voor geslaagde kelderdrainage is maatwerk nodig. Een vochtanalyse moet uitwijzen wat de precieze oorzaak is van het vochtprobleem in je kelder.

De prijs voor de uitvoering van kelderdrainage hangt af van enkele factoren

  • De grootte van je kelder
  • De ernst van het vochtprobleem
  • De situatie in je kelder

Financiële hulp nodig bij het bestrijden van je vochtprobleem? 

Deze artikelen zijn interessant voor jou

1

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading